Litomyšl: Černá hora se zazelená a bude lákat na hry i sport

21.04.2019 6:32

Přírodní dětské hřiště, odpočívadla, lavičky, griloviště i zpevněné cesty. Na to vše se Litomyšlané mohou těšit na Černé hoře. Oblíbené místo bude v následujícím půlroce procházet proměnou za 3,3 milionu korun, město však může získat dvoumilionovou dotaci z Programu rozvoje venkova.

Litomyšl: Černá hora se zazelená a bude lákat na hry i sport
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Cílem projektu „Posílení rekreační funkce lesa na Černé hoře“ je lokalitu ještě více otevřít veřejnosti a přilákat sem místní k trávení volného času.

„Kvůli nevyhovujícímu stavu stromů a obavám o bezpečnost občanů se tam v minulosti dost kácelo, nyní přichází další fáze plánů města s Černou horou. Avizovali jsme, že tam nechceme měsíční krajinu, ale zdravý a bezpečný les, do kterého budou lidé rádi a bez obav chodit. Takže tam vysadíme mladé stromy a k tomu plánujeme výstavbu dětského hřiště, laviček, malých odpočívadel a zpevnění cest. Vznikne tam hezké prostředí vhodné pro rekreační sport i relaxaci v přírodě,“ popisuje plány místostarosta Radomil Kašpar.

Práce na kultivaci Černé hory, která si však i nadále udrží charakter lesa, začnou na začátku dubna. Skončit mají na přelomu října a listopadu letošního roku. Součástí úprav bude i vybudování nového infosystému a umístění odpadkových košů. „Naší ideou je, aby vedle sebe mohli svůj volný čas trávit běžci, rodiny s dětmi i skupiny přátel a navzájem si nepřekáželi,“ vysvětluje místostarosta. Nedaleko lesa na Černé hoře již funguje venkovní posilovna, pro menší děti a jejich rodiče má být novým lákadlem přírodní hřiště. To bude vyrobené hlavně z nepravidelně opracovaného akátového dřeva. Pro děti se počítá s řadou herních prvků, například prolézačkami a lanovými prvky, aby mohly rozvíjet své pohybové schopnosti.

Podobně jako hřiště budou i lavice, griloviště a další prvky vyrobené z přírodních materiálů a povrchově upraveny s ohledem na jejich trvalé vystavení vlivům počasí. Tento projekt má společně se sportovním areálem FotbalPark Litomyšl rozšířit nabídku volnočasových služeb v lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…