Litomyšl: Duch pramení ve městě, snad všichni již na to přišli

15.04.2019 20:21

Zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny je tu za pár dní! Poslední víkend v dubnu ožije lázeňská kolonáda hudební a divadelní produkcí a věříme, že krásnými kostýmy ji ozdobíte i vy! Děkujeme vám všem, kdo máte chuť krásně (b)láznit!

Litomyšl: Duch pramení ve městě, snad všichni již na to přišli
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

„Je to město neobyčejně kulturní a lázeňské…ovšem vodu tam nikdo nepije.“ Těmito slovy popisuje ve svém Krvavém románu Litomyšl Josef Váchal. Ve smyslu jeho odkazu představujeme naše město jako první české lázně ducha. Zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny se blíží. Věříme, že již pilně připravujete kostýmy, ve kterých budete korzovat po lázeňské kolonádě, která bude letos výrazně delší než v minulých letech.

Jsme velmi rádi, že si tato – mírně recesistická akce – získala vaši přízeň! Děkujeme vám všem, kdo máte chuť společně krásně (b)láznit, užívat si krásy Litomyšle, ochutnávat gurmánské lázeňské prameny, bavit se při divadelních i hudebních produkcích nebo jen tak korzovat v lázeňském kostýmu kolem překrásných veteránů a na chvíli zapomenout na každodenní starosti. Léčit laskavou legrací mohou lázně Litomyšl jen v případě, že se cítíte dobře. Právě proto jsme se letos rozhodli lázeňskou kolonádu protáhnout až ke Smetanovu domu a přidat hned několik pódií, která si jistě zaslouží vaši pozornost. Věříme, že velmi oblíbená bude Smetanova dětská scéna, kterou najdete v parku u Smetanova domu a dětském hřišti na Vodních valech. Těšit se můžete nejen na řadu pohádek, ale i na tancování, lanové překážky i zábavné interaktivní úkoly.

Další novinkou bude alternativní scéna u Černého orla, která vyvrcholí společným jam sessionem všech přítomných hudebníků – a že se sejdou nějací muzikanti! Zvědaví jsme i na design zónu, kterou připravujeme s MINT Marketem v Růžové uličce a přilehlém dvoru. Snad se vám speciální trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami bude líbit! Také Zámecká scéna chystá řadu překvapení! Tak především rybniční panny v zámecké kašně budou nevídanou atrakcí. Českou verzi bájných sirén podpoří masážní studio pod širým nebem, nárybnický rumový bar, Vackovi pstruzi na másle, oblíbená lehátková vyhlídka či program na Dixielandovém pódiu.

Rekordní je i počet gurmánských pramenů – celkem na 31 místech můžete sbírat razítka a soutěžit. Soutěž bude opět vícerychlostní - gurmánské prameny můžete nasbírat buď v rámci lázeňské soboty 27. dubna (a hned vyhrát) nebo si je vychutnávat až do konce tohoto roku a být součástí slosování příští rok.

V podrobnějším programu, který je součástí Lilie, můžete vidět, že naše (b)láznění ozdobí i řada zvučných jmen! Vážíme si však i zapojení místních spolků, sborů, kapel a dalších vystupujících na kolonádě – bez vás by to jednoduše nebyly ty pravé lázně ducha!

Těšíme se na viděnou i na Toulovcově náměstí, kde bude opět Hlavní lázeňská scéna, oblíbený Fotoateliér HRG na ulici a řada dalších atrakcí. Lázeňský prodloužený víkend zakončíme nedělní Snídaní v trávě a odpoledním koncertem ke 20. výročí zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO v podání vokální stupiny SYxtet.

Nezbývá než se společně přimluvit za parádní počasí a užít si lázeňskou Litomyšl opravdu naplno! Na brzkou shledanou, milí lázeňáci!

Více informací naleznete ZDE, případně na facebookové stránce, kde pravidelně zveřejňujeme také novinky z příprav této akce.

Projekt Najdi – přečti – předej opět součástí Lázní ducha

Co si s sebou vozíte, když cestujete do lázní? Kromě jiného samozřejmě dobrou knížku. Proto ani v našich lázních není o knížky nouze. Pokračujeme totiž v projektu s názvem Najdi – přečti – předej. Smyslem tohoto projektu, který má kořeny v severských zemích, bylo a je podpořit četbu. Mnozí z nás máme jistě doma celou řadu knih, které již podruhé číst nehodláme. Někdo jiný by si však právě tyto naše knihy možná rád přečetl.

Proto tímto vyzýváme všechny milovníky četby, přineste, prosím, tyto knihy na lázeňskou kolonádu, kde bude probíhat v sobotu 27. dubna akce Zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny. Knížky můžete již s předstihem nosit do Informačního centra na Smetanově náměstí či do zámeckého infocentra, případně je můžete zanechat na podatelně městského úřadu nebo v městské knihovně.

Všechny knihy opatří organizátoři samolepkou s pokyny, a návštěvníci Lázní ducha si, kromě zajímavých zážitků, mohou domů odnést také vaši knihu. Po přečtení doporučujeme zanechat knihu na nějakém vhodném místě, případně předat další osobě. Vhodným místem může být čekárna u lékaře, autobus, vlak, úřad, knihovna, kino či galerie apod.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…