Litomyšl: Rozsvícení vánočního stromu již 3. prosince

19.11.2017 15:53

První adventní neděle je v Litomyšli ve znamení slavnostního rozsvícení vánočního stromu. Před několika lety se na zámecké návrší vrátili andělé, kteří dohlížejí na celý Andělský advent v Litomyšli - přijďte se přesvědčit, program je bohatý - ani videomapping nebude chybět!

Litomyšl: Rozsvícení vánočního stromu již 3. prosince
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

O návratu andělů do Litomyšle nemůže být sporu. Najdete je na emporách chrámu Nalezení sv. Kříže v expozici sakrálního umění Andělé na návrší, v dětském programu Vzhůru k andělům, na Andělské vyhlídce, ale andělsky „dozorují“ i řadu kulturních akcí, které se konají v rámci Adventu. Andělsky krásná je speciálně v předvánočním čase celá Litomyšl – nevěříte? Není nic snazšího, než se přesvědčit na vlastní oči a přijít se podívat na některou z Andělských adventních nedělí.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a Andělský koledový videomapping uzavře první adventní neděli.

Vezměme to pěkně od začátku

První adventní neděli můžete zahájit účastí na mši svaté či pobožnosti v některém z kostelů a kazatelen litomyšlských církví. Na zámeckém návrší bude program první Andělská adventní neděle 3. prosince 2017 odstartován již v 10.00 hodin dopoledne. Těšit se můžete na velkou výstavu betlémů, komentované Vánoční prohlídky, Ježíškovu poštu, oblíbenou Andělku, Vánoční zpívánky, dětské výtvarné dílny, výstavu v regionálním muzeu Od adventu po Tři krále, zimní dětskou hernu i na program na venkovním pódiu. Chybět nebude ani oblíbený adventní trh s živými zvířátky. První adventní svíci společně zapálí faráři a kazatelé litomyšlských církví ve 13.00 hodin v chrámu Nalezení sv. Kříže. Odpoledne bude venkovní pódium patřit od 14.00 hodin kapele Xilt, kterou v 16.00 hodin vystřídá oblíbený Jablkoň s první částí svého vánočního repertoáru. Na 17.00 připravujeme slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterému bude předcházet opět videomapping. Tentokrát budou inspirací tradiční koledy a projekce proběhne na budovu zámeckého pivovaru. Pokud vše dobře dopadne, vykouzlí KLUCIvespolek pomocí světel na fasádě pivovaru kromě jiného i sněhovou nadílku, ze které vyrobí velikánskou sněhovou kouli. Ta poté bude zhmotněna a právě s vaší pomocí by mělo dojít k rozsvícení vánočního stromu. Ani tentokrát nebude chybět vystoupení dětských pěveckých sborů Kvítek a Liliium ze ZUŠ Bedřicha Smetany. Slavnostní půlhodinku bude moderovat Daniel Kvasnička a slovo dostane další z duchovních v Litomyšli – tentokrát se představí nový farní vikář římskokatolické církve Jan Pitřinec.

Druhá část koncertu skupiny Jablkoň bude již u rozsvíceného vánočního stromu. Zazní písničky drsné, laskavé, smutné, veselé – Michal Němec, Martin Carvan, Johny Jůdl, Petr Chlouba a Anička Duchaňová vás zcela jistě nenechají netečnými. Kapela sama o sobě s nadsázkou říká, že jejich hudba je setkáním Georga Friedricha Händela s pračlověkem. Jablkoň je držitelem dvou Andělů a různých dalších ocenění. Věříme, že tedy zůstanete na svařené vínko, dobrou muziku i setkání s řadou známých i po samotném rozsvícení vánočního stromu.

A pokud by před samotným slavnostním rozsvěcením vánočního stromu a andělskou podívanou potřebovali někteří rodiče své ratolesti trošku postrašit, doporučujeme opět návštěvu Zámeckého sklepení v moci pekelné, které bude od 2. do 5. prosince ve sklepení litomyšlského zámku. Jen se nezapomeňte včas přihlásit, zájem bývá veliký (www.pekelnekralovstvi.cz). No a nejen s napravenými „hříšníky“ si můžete pohrát v zimně laděné herně v muzeu.

A co nás čeká do Vánoc?

Již teď pro vás připravujeme program i na další Andělské adventní neděle. Nepřijdete ani o Adventní trh - včetně bohatého doprovodného programu – který se bude v sobotu 9. prosince – také na zámeckém návrší. Bohaté budou i další neděle – nalákat můžeme např. na kapelu Marien či Petru Černockou - nezapomeňte však, že čtvrtá adventní neděle je zároveň Štědrý den – proto bude program na návrší trošku jiný, než jste u Andělských adventních nedělích zvyklí. Podrobněji v přiložených plakátech. Děkujeme všem organizátorům za to, že i letošní Andělský Advent bude velmi pestrý. Věříme, že každý z vás si v něm najde něco pro sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…