Litovel: Stavba kanalizace se dostala do svého finále

01.11.2019 21:49

Ve čtvrtek 31. října se uskutečnilo setkání vedení města Litovel a obce Haňovice v Kulturním domě v Haňovicích.

Litovel: Stavba kanalizace se dostala do svého finále
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Toto setkání bylo jakýmsi poděkováním všem, kteří se na této technicky i časově náročné stavbě podíleli, tak i místním občanům, kteří více jak rok snášeli útrapy těžké techniky, prachu, hluku... V těchto dnech se stavba dostala do svého konce. Přibližme si, jak to všechno začalo...  

Celá příprava začala již před 11 lety, v roce 2008, kdy se město Litovel společně s obcí Haňovice domluvily na společném projektu a uzavřely spolu smlouvu o spolupráci. 27. března 2009 byla pak podepsána smlouva se společností VODIS Olomouc s.r.o. (zajišťovali i autorský dozor stavby) na zpracování a vyhotovení dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Poté se až do přelomu let 2016/2017 s projektem čekalo – město Litovel tehdy dokončovalo kanalizaci v pěti místních částech, hledal se vhodný dotační zdroj, dále se měnil územní plán v obci Haňovice a upravovala se i projektová dokumentace.

V letech 2016–2017 se začaly hledat vhodné dotační tituly. Město Litovel využilo Operačního programu životního prostředí (OPŽP), u něhož město žádalo jen oddílný typ kanalizace. Obec Haňovice si na základě požadavku jednotné kanalizace hledala svůj dotační titul. Nakonec využila dotačního místa Ministerstva zemědělství. Litovel zaštítila i společnou část kanalizace a její napojení na stávající kanalizaci v místní části Nasobůrky. V Litovli je stávající kanalizace ukončena v mechanicko-biologické čističce odpadních vod. Kapacita ČOV nebyla zcela využita, proto poskytovala možnost pro napojení dalších lokalit. 

V roce 2017 byl projekt oficiálně podpořen Ministerstvem životního prostředí, Operačním programem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství. Stavba tedy dostala zelenou!

Veřejnou zakázku na dodavatele/zhotovitele stavby vyhrálo SDRUŽENÍ LITOVEL 2017 (MODOS spol. s.r.o. a INSTA CZ s.r.o. – obě firmy z Olomouce). Technický dozor stavby vyhrála firma Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. – divize Brno.

Tento projekt – část Litovel – byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Projekt – část Haňovice – byl spolufinancován Ministerstvem zemědělství.   

NÁKLADY města Litovel (pro místní část Myslechovice):
Celkové náklady: 45 142 710,64 Kč bez DPH
Dotace: 22 214 120,60 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …