Litovel: Stavba kanalizace se dostala do svého finále

01.11.2019 21:49

Ve čtvrtek 31. října se uskutečnilo setkání vedení města Litovel a obce Haňovice v Kulturním domě v Haňovicích.

Litovel: Stavba kanalizace se dostala do svého finále
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Toto setkání bylo jakýmsi poděkováním všem, kteří se na této technicky i časově náročné stavbě podíleli, tak i místním občanům, kteří více jak rok snášeli útrapy těžké techniky, prachu, hluku... V těchto dnech se stavba dostala do svého konce. Přibližme si, jak to všechno začalo...  

Celá příprava začala již před 11 lety, v roce 2008, kdy se město Litovel společně s obcí Haňovice domluvily na společném projektu a uzavřely spolu smlouvu o spolupráci. 27. března 2009 byla pak podepsána smlouva se společností VODIS Olomouc s.r.o. (zajišťovali i autorský dozor stavby) na zpracování a vyhotovení dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Poté se až do přelomu let 2016/2017 s projektem čekalo – město Litovel tehdy dokončovalo kanalizaci v pěti místních částech, hledal se vhodný dotační zdroj, dále se měnil územní plán v obci Haňovice a upravovala se i projektová dokumentace.

V letech 2016–2017 se začaly hledat vhodné dotační tituly. Město Litovel využilo Operačního programu životního prostředí (OPŽP), u něhož město žádalo jen oddílný typ kanalizace. Obec Haňovice si na základě požadavku jednotné kanalizace hledala svůj dotační titul. Nakonec využila dotačního místa Ministerstva zemědělství. Litovel zaštítila i společnou část kanalizace a její napojení na stávající kanalizaci v místní části Nasobůrky. V Litovli je stávající kanalizace ukončena v mechanicko-biologické čističce odpadních vod. Kapacita ČOV nebyla zcela využita, proto poskytovala možnost pro napojení dalších lokalit. 

V roce 2017 byl projekt oficiálně podpořen Ministerstvem životního prostředí, Operačním programem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství. Stavba tedy dostala zelenou!

Veřejnou zakázku na dodavatele/zhotovitele stavby vyhrálo SDRUŽENÍ LITOVEL 2017 (MODOS spol. s.r.o. a INSTA CZ s.r.o. – obě firmy z Olomouce). Technický dozor stavby vyhrála firma Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. – divize Brno.

Tento projekt – část Litovel – byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Projekt – část Haňovice – byl spolufinancován Ministerstvem zemědělství.   

NÁKLADY města Litovel (pro místní část Myslechovice):
Celkové náklady: 45 142 710,64 Kč bez DPH
Dotace: 22 214 120,60 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

16:31 Pardubice: Město podpořilo výstavbu nové železniční stanice Pardubice centrum

Na zlepšené možnosti cestování se mohou těšit občané od 9. června, kdy bude zprovozněna nová železni…