Loni se v Chebu rekordně třídilo

28.02.2020 9:14

Papíru, plastů, skla a bioodpadu se loni vytřídilo o 22 procent více než v roce 2018.

Loni se v Chebu rekordně třídilo
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

V Chebu se loni vytřídilo rekordní množství odpadu. Konkrétně se jednalo o 624 tun papíru, 415 tun plastů, 336 tun skla a 3460 tun bioodpadu. Nárůst činil u těchto čtyř komodit v porovnání s rokem 2018 celkově 884 tun, tedy přes 22 %. V průběhu loňského roku se v Chebu navíc začaly nově separovat také kovové obaly. V kontejnerech jich skončily 2 tuny.

Město se snaží podmínky pro třídění neustále zlepšovat. Každoročně se především zvyšuje počet nádob na tříděný odpad, které jsou po městě rozmístěny. Cílem je, aby to k nim lidé měli co nejblíže. Všechny odborné studie se totiž jednoznačně shodují v tom, že míra třídění závisí zejména na donáškové vzdálenosti k barevným kontejnerům. Čím blíže je lidé mají, tím více třídí.

tabulka

Se zahušťováním sítě stanovišť s nádobami na tříděný odpad se bude pokračovat i v letošním roce. K dalšímu nárůstu třídění má vedle toho přispět také nový systém svozu odpadů v lokalitách s rodinnými domy, který je postupně zaváděn v průběhu letoška. Od rodinných domků se začíná zbytkový směsný odpad svážet pouze jednou za dva týdny. Jejich obyvatelé ale mohou zdarma dostat modré a žluté popelnice na papír a plasty, aby pro ně bylo třídění jednodušší. Díky tomu by jim měla kapacita černých popelnic bohatě stačit i při nižší frekvenci svozu.

Platby za ukládání zbytkového směsného odpadu na skládkách se mají v příštích letech dále výrazně zvyšovat. Jedinou cestou, jak náklady na svoz udržet „na uzdě“, je výrazné zvýšení podílu vytříděných složek odpadu. Směsného odpadu totiž ani přes rostoucí třídění zatím nikterak výrazně neubývá. Vloni se ho meziročně svezlo méně o 270 tun.

graf

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…