Louny: Časy rozsvěcení a zhasínání se upravily

14.01.2023 20:32 | Tisková zpráva

Město Louny jedná úsporně, bezpečnost občanů je ale prvořadá. Technická správa města Louny (TSML) v prvním týdnu roku ladila časy rozsvěcení a zhasínání veřejného osvětlení (VO) z důvodu původně nevhodně nastavených intervalů. Nyní se rozsvěcí o 17 minut později a zhasíná o 17 minut dříve.

Louny: Časy rozsvěcení a zhasínání se upravily
Foto: archív autora
Popisek: Louny

Původně nastavené intervaly se dle návrhu komise pro energetiku a životní prostředí, který rada města loni v prosinci schválila, ukázaly v praxi jako nevhodné. „Město Louny prostřednictvím TSML proto upravilo časy rozsvěcení a zhasínání VO tak, aby byla zachována bezpečnost, přitom došlo k úsporám. Oproti loňskému roku se večer rozsvěcí o 17 minut později a ráno se zhasíná o 17 minut dříve,“ říká mluvčí města Marcel Mihalik.

VO se rozsvěcí 26 minut po západu slunce a 26 minut po východu slunce se zhasne. Na míru světla v ulicích má vliv více faktorů. Například to, kde se občan nachází, zda stíní budovy či zeleň, ale také klimatické či meteorologické podmínky. Situace je jiná, pokud je oblačno až zataženo, nebo jasno.

Současná technologie, do níž se v některých případech 30 až 50 let neinvestovalo, je zastaralá a časy se na 48 jističích nastavují ručně. „Proto změna zabrala několik dnů, kdy si občané mohli všimnout, že se město halí do tmy. Za toto se omlouváme a věříme v pochopení. Komplikace nás mrzí. Bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ ujišťuje ředitel TSML Václav Jugl.

Není podle něj možné přistoupit ani k tomu, že by se svítilo ob lampu nebo se dříve rozsvěcelo nad přechody pro chodce, popřípadě by se v nočním čase zcela vypnuly neobydlené části, protože VO včetně lamp nad přechody pro chodce je napojeno na jednu větev.

Vypnout osvětlení v nočních hodinách, jak někteří navrhují, nedoporučuje Policie ČR. „Z důvodu prevence a bezpečnosti je žádoucí, aby bylo osvětlení zachováno i v nočních hodinách. Jeden z kriminogenních faktorů je, že majetková trestná činnost se častěji páchá na místech, kde není dostatek světla,“ vysvětluje oblastní ředitel Policie ČR Louny, plk. Robert Kubánek.

Město Louny reaguje na bezpečnostní riziko v ranních hodinách, kdy jdou děti do škol tím, že je zvýšený dohled strážníků Městské policie Louny u přechodů. Současně vyzývá občany ke zvýšené opatrnosti v mezičase, než se zcela rozsvítí pouliční lampy.

Rada města zvažuje do budoucna modernizaci osvětlení tak, aby chytré lampy uměly reagovat na aktuální změny v počasí. Tato realizace ovšem vyžaduje čas a finanční prostředky.

Závěrem lze pro přehled uvést, že omezení VO se týká i jiných měst, která rozsvěcejí a zhasínají ještě později než Louny. O půl hodiny dříve zapínají i vypínají světla například v Prostějově, o dvacet minut dříve rozsvěcejí a zhasínají v Mohelnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…