Louny získají příspěvek na ubytování válečných uprchlíků

30.01.2023 12:18 | Tisková zpráva

Město Louny podepsalo dohodu o zajištění ubytovacích kapacit s Ústeckým krajem. Účelem dohody je zajištění dostupnosti kapacity ubytování pro osoby s dočasnou ochranou v bytech ve vlastnictví města, za to má město nárok na paušální náhradu ve výši 300 korun za 1 osobu a 1 noc.

Louny získají příspěvek na ubytování válečných uprchlíků
Foto: archív autora
Popisek: Louny

Válečným uprchlíkům z Ukrajiny město poskytlo 7 bytů, kde dočasnou ochranu nalezlo 27 ubytovaných osob. Díky dohodě starosty Loun Mgr. et Bc. Milana Rychtaříka s hejtmanem Ústeckého kraje Ing. Janem Schillerem tak do městského rozpočtu přiteče cca 243 tisíc korun měsíčně. „Jsem velmi rád, že se podařilo dohodu uzavřít. Pokud v Lounech osoby s dočasnou ochranou budou ubytovány rok, představuje tato dohoda téměř 3 miliony korun do rozpočtu, které by nám jinak chyběly,“ říká starosta Rychtařík. Bez uzavřené dohody by město ubytování hradilo ze svých prostředků.

„Dohoda je uzavřena na dobu určitou, a to na dobu platnosti poskytování ubytování dle zákona a trvání povinnosti zajišťování ubytovacích kapacit,“ dodává starosta. Výše příspěvku je stanovena nařízením vlády č. 322/2022 Sb. ze dne 27. 10. 2022.

Město Louny mohlo finanční příspěvek čerpat již v loňském roce, bývalé vedení však na Výzvu Ústeckého kraje vlastníkům ubytovacích zařízení nereagovalo, dohodu tak neuzavřelo. Byl to důvod, proč zastupitelstvo na posledním jednání odvolalo z funkce předsedy kontrolního výboru Mgr. Pavla Jandu, který byl v letech 2018 až 2022 starostou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…