MHD v Jihlavě už se obejde bez nafty

21.07.2020 16:18

Dopravní podnik města Jihlavy už zcela vyřadí z provozu naftové autobusy. Do provozu se v nejbližších dnech dostane pětice zcela nových plynových autobusů Solaris Urbino 12 CNG.

MHD v Jihlavě už se obejde bez nafty
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Díky pohonu autobusů na stlačený zemní plyn jsou významně omezeny emise škodlivých látek. Navíc tyto autobusy prokázaly v mnoha evropských velkoměstech i českých městech svou velkou spolehlivost a praktičnost. Výrobce také maximálně dbá na bezpečnost.

„Právě teď probíhají poslední provozní zkoušky nových autobusů. Vozy už jsou plně funkční včetně odbavovacího a řídícího systému a budou během následujících dnů nasazeny na pravidelné linky MHD v Jihlavě,“ informoval radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal (ODS).

Autobusy jsou charakteristické mimo jiné šikmou linií čelního skla. „Nejenže je to charakteristický stylistický prvek, ale také umožňuje řidiči lepší výhled na okraj vozovky především na pravé straně vozidla. Tím se také zvyšuje bezpečnost cestujících, kteří čekají na autobusové zastávce,“ pochválil autobusy Radim Rovner, předseda představenstva DPMJ, a.s.  Nasazením nových vozů podle jeho slov v podstatě v Jihlavě skončí provoz straších typů autobusů s pohonem na motorovou naftu. „Ty budou sloužit už jen jako záloha při výlukách trolejbusového provozu. Do normálního provozu MHD by již zasahovat neměly,“ doplnil Rovner.

Do září se v Jihlavě objeví ještě deset nových trolejbusů. Sedm z nich bude parciálních. To znamená, že jsou díky trakčním bateriím schopny jezdit i mimo trolejové vedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…