Město Brno ocenilo osobnosti, které dotvářejí jeho pozitivní image

16.02.2015 12:18

Slavnostní atmosféra opanovala Sněmovní sál Nové radnice. Už po dvaadvacáté zde ti nejlepší z Brňanů převzali z rukou primátora Petra Vokřála Ceny města Brna.

Město Brno ocenilo osobnosti, které dotvářejí jeho pozitivní image
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Město obdrželo celkem 54 návrhů, jimiž bylo na udělení Ceny města Brna pro rok 2014 ve 12 oborech navrženo 43 osobností, dvě dvojice a dva kolektivy. Na doporučení Rady města Brna pak Zastupitelstvo města Brna udělilo 19. prosince 2014 cenu 12 laureátům. Vyzdviženy tak byly jejich vynikající výkony v oblastech zahrnujících přírodní, technické, lékařské i společenské vědy, architekturu a urbanismus, různé druhy umění, sport, publicistiku, mezinárodní spolupráci a zásluhy o svobodu a demokracii.

S velkými lidmi roste i Brno
„Velmi mě těší, že Brno má stále dostatek tvůrčích lidí, kteří mu dokážou dláždit cestu k lepší budoucnosti, výjimečných lidí, s nimiž město roste,“ uvedl mimo jiné primátor města Brna Petr Vokřál. Ceny, které poté laureátům předal, pocházejí z dílny Miroslavy Šobrové a mají podobu stylizovaného brněnského znaku. Laureátům náleží také pamětní list a finanční odměna 20 tisíc korun.

V oblasti technické vědy si cenu odnesl Petr Vavřín, který se jako pedagog i vědec věnuje teorii řízení, automatizaci průmyslových technologií a použití číslicové techniky v přímém řízení, v oblasti přírodní vědy byl oceněn matematik a odborník na numerické metody zpracování obrazů sluneční koróny Miloslav Druckmüller. V oblastech společenské vědy, architektura a urbanismus, literární činnost a publicistika, dramatické umění či sport obdrželi ceny jazykovědec, odborník na onomastiku, tedy nauku o jménech, Rudolf Šrámek, teoretička architektury a ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá, divadelní kritik a pedagog Vít Závodský, divadelní vědec, germanista a pedagog Václav Cejpek a pedagog a sociolog zabývající se teorií, didaktikou a sociologií sportu Michal Charvát. In memoriam byl za zásluhy o svobodu a demokracii vyznamenán historik, germanista a politický vězeň komunistického režimu Zdeněk Křivka, za něhož cenu převzala manželka.

Pracovní povinnosti nedovolily hematologovi, onkologovi a bývalému dlouholetému řediteli Masarykova onkologického ústavu Jiřímu Vorlíčkovi a světové mezzosopranistce Magdaleně Kožené, kteří byli oceněni v oblastech lékařské vědy a farmacie a hudba, aby si cenu převzali osobně. Profesor Vorlíček ji převezme z rukou primátora při pozdějším setkání, za Magdalenu Koženou tak učinil její manažer David Dittrich. Také Cenu města Brna za výtvarné umění a design pro experimentátora s elektronickým zvukem a videem a významnou osobnost mediálního umění Woodyho Bohuslava Vašulku převzal v zastoupení akademický sochař Tomáš Ruller.

Držitelem Ceny města Brna v oblasti mezinárodní spolupráce se stal velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff. Jeho sídelním městem je Praha, velmi intenzivně se však věnuje posilování vztahů s Moravou a Brnem. Mimo jiné se angažoval ve věci navrácení originálního nábytku do vily Tugendhat nebo se zasloužil o záchranu Rakouské knihovny v Brně.

Příjemnou atmosféru večera, jímž provázel moderátor Aleš Zbořil, dotvořilo hudební vystoupení Moravských žesťů i recitace a zpěv v podání Petra Gazdíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…