Město Šumperk čte knihu

04.11.2017 17:56

Třináctý ročník festivalu Město čte knihu proběhne letos od 5. do 12. listopadu. Nabídne tvorbu Daniely Fisherové, významné české spisovatelky, dramatičky, scenáristky, publicistky, autorky knih pro děti a mládeže a také autorky několika školních učebnic a pedagožky.

Město Šumperk čte knihu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Daniela Fisherová (*1948) pracovala po studiích oboru dramaturgie a scenáristiky na pražské FAMU ve Filmovém studiu Barrandov, později působila jako redaktorka nakladatelství Orbis, od roku 1974 je ve svobodném povolání. Je autorkou rozhlasových her, krátkých scénářů, animovaných i celovečerních filmů, povídek, knihy aforismů, spoluautorkou vědecko-populární publikace Hvězdy a osudy a učebnice Občanská výchova pro 6.-9. ročník. Od poloviny 70. let se věnuje básnické a prozaické tvorbě pro děti. V roce 2012 jí vyšla kniha detektivních povídek Tři vraždy a král a v letošním roce v nakladatelství Mladá fronta povídková kniha Želvou proti zdi.

Ilustrátorkou chystané knížky je výtvarnice Alena Crhonková, jež vystudovala Pedagogickou fakultu UP v Olomouci, obor čeština – výtvarná výchova. Dále studovala dálkově obor teorie kultury na FF UP Olomouc a český jazyk a výtvarnou výchovu pro 3. stupeň na FF UP v Praze. Téměř dvacet let působila jako vedoucí výtvarného oboru ZUŠ v Šumperku. Od roku 1990 až do odchodu do důchodu učila na Gymnáziu v Zábřehu estetickou výchovu.

Během festivalu proběhne několik doprovodných akcí. V neděli 5. listopadu to bude výstava ilustrací ke knize Aleny Crhonkové v informačním centru. V pondělí se v klášterním kostele uskuteční koncert hudební skupiny Tara Fuki, v úterý bude v muzeu zahájena výstava obrazů Ireny Šafránkové, jež ilustrovala většinu knih Daniely Fisherové, a ve středu se bude číst v kině Oko a večer promítat film neúplné zatmění, jehož autorkou scénáře je D. Fisherová. Ve čtvrtek přivítá festival knihu v klášterním kostele a čtení se ujme sama autorka. V pátek zahraje místní divadlo pohádku, kterou autorka napsala přímo pro ně, a večer proběhne tradiční čtení šumperských ochotníků na Hrádku. V sobotu dopoledne v rámci doprovodného programu chystají pořadatelé happening v SVČ Doris, určený rodičům a dětem. Večer pak v divadle proběhne inscenované čtení místních herců a zájemci se mohou těšit na besedu s autorkou Danielou Fisherovou. Celý festival zakončí nedělní promítaní v kině Oko a ocenění dětí, které se zapojí do literární a výtvarné soutěže.

Knihu již tradičně vydává regionální nakladatelství Veduta Štíty pod názvem Zbytečná koroptev aneb Důvěrné sdělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…