Město Ústí nad Orlicí zahájí revitalizaci centra městské památkové zóny

09.07.2017 21:31

Dlouho slibovaný a připravovaný, ale také několikrát odložený a ve svém rozsahu změněný, takový byl osud projektu revitalizace centra městské památkové zóny v Ústí nad Orlicí. Více jak desetiletým záměrem města je propojení Kostelní ulice s ulicí Husovou, což vlastně znamená propojení ústeckého náměstí s Roškotovým divadlem přes starý hřbitov, který je přilehlý ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a není v současné době veřejnosti přístupný.

Město Ústí nad Orlicí zahájí revitalizaci centra městské památkové zóny
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

„Tento pozemek je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – děkanství Ústí nad Orlicí, a proto bylo nutné najít vzájemnou shodu v záměru. V roce 2014 jsme uzavřeli s děkanstvím smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace uvedeného projektu. Smlouvě předcházelo tříleté jednání, při kterém byly specifikovány podmínky výstavby, rozsah úprav, finanční zajištění akce a budoucí správa a údržba celého prostoru. Následně jsme se snažili na realizaci získat finanční podporu. Bohužel naše žádost o dotaci v roce 2015 z tzv. Norských fondů a ani o rok později v rámci česko-polského Programu Interreg V-A nebyla podpořena. Přes tyto skutečnosti byla akce zařazena do rozpočtu letošního roku a nyní bude zahájena její faktická realizace. Z této skutečnosti mám osobně velkou radost,“ sdělil starosta města Petr Hájek.

Součástí realizace je nejen vlastní bezbariérové komunikační propojení včetně rozmístění městského mobiliáře a parkového veřejného osvětlení, ale také slavnostní nasvícení, revitalizace veřejné zeleně, svedení srážkových vod ze střechy kostela do akumulačních nádrží s následným využitím pro závlahový systém, meditační plocha, restaurování zachovalých kamenných náhrobků a zpevněná odstavná plocha pro příležitostné zaparkování osobních vozů. „Dodavatel, vybraný ve výběrovém řízení, zahájí práce v srpnu, dokončení je smluvně garantované do konce dubna příštího roku. Požadavkem města je zpřístupnění prostoru s příchodem jara v návaznosti na hudební festival Kocianovo Ústí a jubilejní 60. ročník Kocianovy houslové soutěže,“ upřesnil starosta města.

Akce je hrazena z rozpočtu města Ústí nad Orlicí, náklady stavební části představují necelých 6 mil. Kč. Samostatnou akcí je rekonstrukce hřbitovní kaple, kterou ze svých prostředků zajišťuje sama Římskokatolická farnost – děkanství Ústí nad Orlicí. „Kaple projde stavební obnovou a získá nový význam. Vnitřní úprava bude pomocí symbolů a moderní formou ztvárňovat úctu k životu. Návrh zpracovali akademičtí malíři Petr Štěpnán a Pavel Šlegla. Kaple by se měla stát pro každého z nás místem, kde budeme moci sami či s blízkými lidmi rozjímat o smyslu života, prosit za zemřelé a být nablízku těm, kteří v životě zkoušejí vnitřní bolest a zranění,“ doplnil informace děkan Vladislav Brokeš. Náklady na obnovu kaple představují 1,3 milionu korun a v současné době probíhá na akci finanční sbírka. „Město rekonstrukci podpořilo dotací ve výši 85 tisíc korun a v rámci přerozdělení dotace získané z projektu Ministerstva kultury Regenerace městských památkových dalšími 400 tisíci,“ zakončil starosta Petr Hájek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…