Městská část Praha 5 uctila památku PhDr. Jana Kefera

27.02.2013 13:15

Zástupce starosty Městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit v pátek uctil památku doktora Jana Kefera, který byl umučen 3. prosince 1941 v koncentračním táboře Flossenbürg. JUDr. Petr Lachnit položil na hrob Jana Kefera na pražských Malvazinkách kámen z lomu v koncentračním táboře Flossenbürg, kde Jan Kefer před svou smrtí za nelidských podmínek pracoval.

Městská část Praha 5 uctila památku PhDr. Jana Kefera
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

Zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit uctil položením pamětního kamene památku statečného vlastence doktora Jana Kefera a připomněl odkaz, který doktor Jan Kefer zanechal pro současné a budoucí generace.

PhDr. Jan Kefer byl významný český astrolog, hermetik a publicista meziválečného období 20. století. V Praze studoval na Arcibiskupském gymnáziu v Praze-Bubenči, absolvoval noviciát premonstrátského Strahovského kláštera, z  řádu však odešel a vystudoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity. Pracoval jako knihovník Národního muzea v Praze, později jako knihovník Strahovského kláštera a ve Vatikánské knihovně. Byl dlouholetým sekretářem a později i předsedou společnosti československých hermetiků Universalie a redaktorem časopisu Logos.

Jan Kefer patřil k největším vzdělancům své doby. Měl všestranný talent - například na jazyky - uměl dvanáct řečí - nebo na hudbu. Studoval hudební estetiku a filozofii, byl výborný klavírista. I přes své vědecké zaměření se zajímal o hermetické (tajné, mystické) směry, o magii, okultismus a také o astrologii. V té dosáhl takového mistrovství, že se o něj začali zajímat i za hranicemi. Zřejmě tak se o něm dozvěděl i Adolf Hitler, o němž bylo známo, že svůj život a činy řídil právě podle rad různých astrologů.

Čech Jan Kefer projevil za druhé světové války obrovskou statečnost.  Vědec, který měl pověst vynikajícího astrologa, byl vybrán nacistickými špičkami, aby se stal dvorním astrologem Adolfa Hitlera. Odolal ale obrovskému tlaku vůdcových spolupracovníků, 18. června 1941 byl zatčen gestapem a po krátkém věznění na Pankráci skončil v koncentračním táboře Flossenbürg, kde nakonec zemřel.

Po skončení druhé světové války byl Jan Kefer mezi prvními, kterého prezident Edvard Beneš vyznamenal in memoriam Českoskovenským válečným křížem.

Doktoru Janu Keferovi byla dne 25. října 2012 jako prvnímu z československých hermetiků odhalena pamětní deska, připomínající jeho mimořádný přínos v mnoha oborech i jeho tragickou smrt. Je umístěna na adrese jeho posledního občanského bydliště, v ulici Pavla Švandy ze Semčic v Praze 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

16:09 Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

S ještě lepší aplikací, mapující dopravní nehody, přišli plzeňští dronaři. Crash Inspektor, jak se v…