Městský úřad v Českém Krumlově se stal třetím nejpřívětivějším úřadem v kraji

03.06.2019 9:18

Počtvrté za sebou se Městský úřad Český Krumlov zařadil mezi nejpřívětivější úřady Jihočeského kraje. V soutěži, která mapuje přívětivost a otevřenost městských úřadů vůči občanům se umístil na bronzové příčce za Českými Budějovicemi a Táborem.

Městský úřad v Českém Krumlově se stal třetím nejpřívětivějším úřadem v kraji
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Ve středu 15. května 2019 proběhl čtvrtý ročník slavnostního předávání ocenění Přívětivý úřad v kategorii obcí s rozšířenou působností. Do letošního ročníku soutěže, kterou vyhlašuje Ministerstvo vnitra, se přihlásilo celkem 146 měst a obcí a nejpřívětivější úřady byly opět vyhlašovány v jednotlivých krajích a celorepublikově. Úřady jsou v soutěži hodnoceny z hledisek dostupnosti, transparentnosti nebo komunikace.

Českokrumlovský městský úřad se umístil na třetím místě v kraji. „Za toto potvrzení naší dobré práce jsme moc rádi a velmi si ho vážíme. Nadále pracujeme na zlepšování a rozšiřování našich služeb, nyní se například zaměřujeme na digitalizaci dat a aktualizaci vlastního mapového portálu, abychom občanům nabídli moderní, dostupnou a přívětivou veřejnou správu," uvádí tajemník městského úřadu Radim Rouče.

Městské úřady byly hodnoceny na základě šesti desítek kritérií. Sledovala se například možnost online objednávek termínu pro vyřízení nejrůznějších agend, dostupnost formulářů na webu, nebo i aplikace pro hlášení závad, kterou obyvatelé využívají k rychlému sdělení poruch a nedostatků ve městě. „Tato aplikace prošla loni inovací. Nově nabízíme hlášení závad také prostřednictvím mobilní aplikace," doplňuje Radim Rouče.

V hodnocení soutěže se také odrážela dostupnost úřadu pro občany, např. možnost online objednání a sledování vytížení přepážek, počet úředních hodin, možnosti plateb poplatků, a také je sem zařazený bezbariérový přístup do budovy.

Hodnocení se také týkalo transparentnosti úřadu, sem patří zveřejňování materiálů z jednání zastupitelstev na webu města, aplikace rozklikávacího rozpočtu, zveřejnění oficiální strategie rozvoje města, zveřejnění územního plánu, či existence on-line archivů rozpočtů. Všechny tyto informace standardně Český Krumlov zveřejňuje na webových stránkách města.

Hodnocena byla i komunikace města na webových stránkách a na sociálních sítích nebo vydávání zpravodaje.

Soutěž také reflektovala participaci občanů, kde jde o setkávání úřadu s občany a zajišťování sběru jejich názorů a podnětů a také o participativní rozpočtování. Město Český Krumlov pravidelně pořádá setkání s občany a jedním z cílů strategie rozvoje města je zapojení obyvatel do dění ve městě, což se také daří právě projektem participativního rozpočtu, jehož třetí ročník zanedlouho odstartuje.

V celorepublikovém hodnocení se nejpřívětivějším úřadem stal Městský úřad Litoměřice. Druhým Magistrát města Liberce a třetím Městský úřad Žďár nad Sázavou.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…