Nejdůležitějším bodem jejího programu však byla její páteční účast na Dnu mexické kuchyně. Škola na Englišově ulici se na den proměnila v Mexiko. Žáci si připravili scénky o této jihoamerické zemi, seznámili se s její bohatou historií a kulturou a na oběd na ně čekala pravá mexická jídla – tortillová polévka, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a čokoládový tamal. „Jak v Česku, tak i u nás v Mexiku se říká, že láska prochází žaludkem. Jsem proto nadšená, že moje první návštěva v Opavě je spojena i s tímto gastronomickým zážitkem a že i vaše děti mohou poznat naší zemi skrze její kuchyni. Věřím, že tak získají i lásku k Mexiku, dozví se spoustu o kultuře a historii. Česká republika je v Mexiku velmi populární a věřím, že podobné akce budou dále upevňovat skvělé vztahy našich zemí,“ řekla Leonora Rueda, která školákům vyprávěla zajímavosti o své zemi.
Už ve škole se setkala i s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem a jeho náměstkyní Hanou Brňákovou. „Z toho, jak si naše děti připravily pro paní velvyslankyni program, jsem úplně nadšený. Myslím, že díky těmto akcím školáci mohou výborně poznávat pro nás cizí kultury a země a rozšiřovat své obzory. Na paní velvyslankyni bylo poznat, že si svou návštěvu Opavy náramně užila,“ uvedl Tomáš Navrátil.
Po návštěvě školy Leonoru Rueda čekalo přijetí na radnici, kde se blíže seznámila s opavským regionem, jeho historií, ale i současností a řešily se například možností další spolupráce. Na závěr návštěvy Opavy navštívila Slezskou tvorbu, kde si na vlastní žádost vyzkoušela vyfouknout svoji baňku. „Obdivuji, jaké máte plíce. Je to úžasná práce,“ řekla uznale ženám, které skleněné baňky foukají. Z Opavy si kolekci baněk i odvezla.
V Opavě se podobná akce pořádaná Asociací školních jídelen konala potřetí. První ročník se věnoval norské kuchyni, před rokem pak kuchyni španělské. První dva ročníky se konaly na základní škole v Kylešovicích. Postupně by se měly jednotlivé školy prostřídat.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV