Mexickou velvyslankyni nadchli opavští školáci i výroba baněk

30.01.2019 13:46

Velvyslankyně Mexika v České republice Leonora Rueda navštívila ve čtvrtek 17. a v pátek 18. ledna Opavu. Jako hlavní host se zúčastnila Dne mexické kuchyně a projektového dne na Základní škole Englišova. Kromě toho ji čekalo i přijetí na radnici či exkurze do Slezské tvorby, kde si vyzkoušela foukání baněk. Den předtím se pak šla podívat na baletní představení Juno a Avos ve Slezském divadle.

Mexickou velvyslankyni nadchli opavští školáci i výroba baněk
Foto: Opava
Popisek: Opava

Nejdůležitějším bodem jejího programu však byla její páteční účast na Dnu mexické kuchyně. Škola na Englišově ulici se na den proměnila v Mexiko. Žáci si připravili scénky o této jihoamerické zemi, seznámili se s její bohatou historií a kulturou a na oběd na ně čekala pravá mexická jídla – tortillová polévka, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a čokoládový tamal. „Jak v Česku, tak i u nás v Mexiku se říká, že láska prochází žaludkem. Jsem proto nadšená, že moje první návštěva v Opavě je spojena i s tímto gastronomickým zážitkem a že i vaše děti mohou poznat naší zemi skrze její kuchyni. Věřím, že tak získají i lásku k Mexiku, dozví se spoustu o kultuře a historii. Česká republika je v Mexiku velmi populární a věřím, že podobné akce budou dále upevňovat skvělé vztahy našich zemí,“ řekla Leonora Rueda, která školákům vyprávěla zajímavosti o své zemi.

Už ve škole se setkala i s primátorem Opavy Tomášem Navrátilem a jeho náměstkyní Hanou Brňákovou. „Z toho, jak si naše děti připravily pro paní velvyslankyni program, jsem úplně nadšený. Myslím, že díky těmto akcím školáci mohou výborně poznávat pro nás cizí kultury a země a rozšiřovat své obzory. Na paní velvyslankyni bylo poznat, že si svou návštěvu Opavy náramně užila,“ uvedl Tomáš Navrátil.

Po návštěvě školy Leonoru Rueda čekalo přijetí na radnici, kde se blíže seznámila s opavským regionem, jeho historií, ale i současností a řešily se například možností další spolupráce. Na závěr návštěvy Opavy navštívila Slezskou tvorbu, kde si na vlastní žádost vyzkoušela vyfouknout svoji baňku. „Obdivuji, jaké máte plíce. Je to úžasná práce,“ řekla uznale ženám, které skleněné baňky foukají. Z Opavy si kolekci baněk i odvezla.

V Opavě se podobná akce pořádaná Asociací školních jídelen konala potřetí. První ročník se věnoval norské kuchyni, před rokem pak kuchyni španělské. První dva ročníky se konaly na základní škole v Kylešovicích. Postupně by se měly jednotlivé školy prostřídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…