Mikulov: Archeopark Pavlov sbírá ceny a těší se přízni turistů

30.05.2017 16:40

Příslovečné první narozeniny oslavil v neděli 28. května Archeopark Pavlov tím, že pokořil hranici 60 tisíc návštěvníků. Potvrdil tak nebývalý zájem turistů o kulturu a příběhy lovců mamutů, které unikátní muzeum pod Pavlovskými vrchy představuje přímo v místě jejich dávných sídlišť. Tím však nadělování dárků ani zdaleka nekončí. Do svého druhého roku si totiž Archeopark připravil pro hosty řadu novinek. Těšit se můžou na neotřelé dárkové předměty i výlet po okolní krajině zpestřený návštěvou míst archeologických nálezů světového významu.

Mikulov: Archeopark Pavlov sbírá ceny a těší se přízni turistů
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Uplynulý rok se pro Archeoparku Pavlov nesl zejména ve znamení vysoké návštěvnosti. „Už loňská zkrácená sezóna dalece předčila naše očekávání. Od konce května do konce listopadu 2016 zavítalo do Archeoparku Pavlov přes 45 tisíc hostů. Tedy dvakrát více, než jsme původně předpokládali. Letos muzeum otevřelo své brány v sobotu 25. března. A od té chvíle jimi prošlo přibližně 15 tisíc turistů,“ přiblížil Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které Archeopark Pavlov spadá.

Originální expozice i samotná budova muzea navíc přilákala i pozornost porotců řady prestižních soutěží. Ti ji během dvanácti měsíců od otevření ocenili hned několikrát. „Archeopark získal architektonické tituly Stavba roku 2016 a Stavba Jihomoravského kraje. Nejčerstvější je krásné druhé místo mezi Muzejními počiny roku 2016 v soutěži Gloria Musaealis, která upozorňuje na špičkové výkony institucí i jednotlivých odborných pracovníků v oblasti muzejnictví. Ze všech ocenění máme samozřejmě obrovskou radost. Zároveň jsou pro nás však závazkem, abychom neustávali v práci. Muzeum musí dál aktivně žít, neustále lákat a bavit návštěvníky něčím novým,“ poznamenal Kubín.

Výsledky tohoto přístupu mohli ocenit hosté Archeoparku již při březnovém zahájení nové sezóny. Čekalo na ně mnoho překvapení včetně studovny pro milovníky archeologie nebo nové lávky, ze které si mohou prohlédnout téměř třicet tisíc let starou „skládku“ mamutích ostatků. A další novinky má Archeopark v záloze. „Pro návštěvníky jsme si připravili sérii unikátních dárkových předmětů inspirovaných paleolitem a uměním lovců mamutů. První kousky v podobě elegantních zápisníků a pohlednic se slepotiskem si již mohou v muzeu pořídit. Další veřejnosti brzy představíme. Dokončení se také blíží Archeostezka, která provede turisty po úbočí Pavlovských vrchů. Přímo v terénu tak uvidí, kde se nacházela sídliště pravěkých lidí a kde byla objevena Věstonická venuše nebo tajemný trojhrob,“ navnadil Kubín.

Změn se dočká i prostor před vstupem do Archeoparku, kde již přibyly lavičky z akátového dřeva. Ty inspiroval mimo jiné i bájný akát, který měl růst na zahradě u domku Karla Absolona – jedné z největších postav české archeologie a speleologie. „Chceme, aby zde vznikl vkusný stánek s občerstvením pro návštěvníky muzea, který by přirozeným způsobem zapadl do specifické architektonické koncepce celého místa,“ uzavřel Kubín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…