Řeč byla mimo jiné o podpoře zemědělců a českých výrobcích. „Celá filozofie resortu je postavená tak, že máme být v hlavních položkách potravinově soběstační. Tedy v tom, co si můžeme v České republice vyrábět, na co máme znalosti a máme podmínky. Protože jen pro příklad vepřového a drůbežího masa, ovoce, zeleniny či vajec jsme za loňský rok dovezli za 32 miliard korun. Za poslední dva roky jsme proto změnili systém přímých plateb, platíme zemědělcům nejen za hektar, ale také za něco konkrétního, tzv. citlivé komodity. Alfou omegou je domácí trh,” uvedl Jurečka s tím, že Česko je sice v surovém mléku soběstačné na 130 procent, ale hotových výrobků - máslo, jogurty či sýry - dovážíme přes 30 procent naší spotřeby.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV