Mladá Boleslav: Město dál rozvíjí cyklodopravu, nové stojany na kola jsou na osmi místech

24.09.2021 9:15 | Tisková zpráva

Město Mladá Boleslav ve spolupráci s automobilkou Škoda Auto nadále pomáhá rozvoji cyklodopravy. Na osmi místech byly zprovozněny nové stojany na kola, další dva převzaly také sousední Kosmonosy. Rozšíření parkovacích možností ocení mimo jiné i uživatelé sdílených kol, jejichž obliba nadále stoupá.

Mladá Boleslav: Město dál rozvíjí cyklodopravu, nové stojany na kola jsou na osmi místech
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

“Díky podrobným datům o využívání sdílených kol jsme vybrali lokality, kde jsou stojany nejvíce potřeba. Cyklodoprava je jedním z témat, která úzce řešíme s automobilkou. Tyto stojany jsme financovali z takzvaného Malého fondu Škoda Auto, za což děkuji,” řekl první náměstek primátora Jiří Bouška, který představil stojany společně s Ladislavem Kučerou z Nadačního fondu Škoda Auto a Tomášem Karpovem ze společnosti Nextbike, provozující sdílená kola v Mladé Boleslavi.

Nové stojany byly osazeny před gymnáziem, na Staroměstském náměstí před hotelem Věnec, ve Štefánikově ulici u 6. brány, na křižovatkách ulic Havlíčkova x Erbenova a Václavkova x Čechova, v lokalitě U Kasáren, poblíž internátu na Jičínské a na Rozvoji. “Další dva stojany převzaly Kosmonosy a v blízké době bude nový stojan také v ulici Jana Palacha,” upřesnil náměstek Bouška při setkání u nového stojanu na Rozvoji.

Právě tam byl v minulém roce vybudován nový cyklochodník a nedaleko odtud během října začnou i práce na novém úseku podél náměstí Republiky, který přispěje k dalšímu propojení páteřních tras. Hotovo by mělo být během jara příštího roku. “I na tento cyklochodník se nám podařilo získat evropské prostředky, bez nichž by takto významné investice byly složitější,” řekl Bouška.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Kvalitní infrastruktura pro cyklisty je klíčová pro úspěšný provoz sdílených kol, které fungují v Mladé Boleslavi od roku 2019 a jejichž popularita i nadále stoupá. “Aktuálně se ve všedních dnech pravidelně pohybujeme mezi 1100 a 1500 výpůjčkami za den,” poznamenal Tomáš Karpov ze společnosti Nextbike s tím, že září 2021 zřejmě bude z pohledu provozu v Mladé Boleslavi rekordním měsícem. Dodal také, že Mladá Boleslav je v rámci republiky nejúspěšnějším městem s nejvyšším počtem výpůjček sdílených kol.

Ve městě je k dispozici vždy minimálně 140 mechanických kol a dalších 10 elektrokol. Prvních patnáct minut na mechanickém kole je zdarma, následujících 30 minut stojí 16 korun. Každá minuta jízdy na elektrokole stojí jednu korunu.

I letos je v plánu celoroční provoz sdílených kol, zájemci tak o možnost vypůjčit si kolo nepřijdou ani v zimě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…