Mladá Boleslav: Na vinici nad Ptáckou ulicí už začala sklizeň letošní úrody

06.09.2018 12:17

Ve středu ráno odstartovali zaměstnanci firmy Compag sklizeň vína na boleslavské vinici. Na místo se přijel podívat také náměstek primátora Daniel Marek.

Mladá Boleslav: Na vinici nad Ptáckou ulicí už začala sklizeň letošní úrody
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Letošní horké léto bylo pro naši vinici doslova požehnáním, vinná réva totiž patří mezi rostliny, kterým horké suché počasí vyhovuje, má velice dlouhé kořeny a pro vodu si umí dosáhnout velmi hluboko. Hodně slunce má pak pozitivní vliv na cukernatost plodů, takže je pravděpodobné, že letošní víno bude velmi dobré," pochvaloval si Daniel Marek. V průběhu dne byla vinice kompletně očesána, sklizeň váží zhruba 400 kilogramů.

Vinice na Ptácké ulici letos plodí už čtvrtým rokem, víno ze zdejších hroznů ale vznikne teprve potřetí. Pro úrodu si přijedou vinaři z Moravy, kteří městu pomáhají od počátku. "Opět pro nás vyrobí Boleslavské cuveé, které je směsí obou odrůd, pěstovaných v Mladé Boleslavi. Těmi jsou Jonanniter a Solaris, vhodné pro výše položené vinice,"vysvětlil náměstek Marek.

Lidé budou moci zdarma ochutnat letošní ročník na Slavnostech vína, které se tentokrát uskuteční v sobotu 17. listopadu v Domě kultury.

Vinice nad Ptáckou ulicí vznikla v souvislosti s celkovou rekultivací jižní části této ulice a rekonstrukcí historické vodárny Postupenského pramene. V rámci této velké investice byly také očištěny a zpevněny svahy nad komunikací. Poté zde bylo možné vytvořit terasy, zpevnit opěrné zdi, vybudovat schody a vytvořit v rámci samostatné investice pěkně modelovanou vinici na několika terasách. V červnu 2014 tady pak bylo vysazeno téměř 190 sazenic vinné révy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…