Mladá Boleslav: Nový historický letoun je dokončován před zraky návštěníků

27.11.2022 8:38 | Tisková zpráva

Nadační fond letadla Metoda Vlacha připravuje pro letecké muzeum další unikátní exponát, repliku historického anglického trojplošníku Sopwith Triplane z roku 1916.

Mladá Boleslav: Nový historický letoun je dokončován před zraky návštěníků
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V Anglii se podařilo zajistit původní výrobní dokumentaci továrny Sopwith, podle které a v původní velikosti byla stavba zahájena v roce 2021. V současné době je trup letounu již v leteckém muzeu a vy můžete sledovat, jak práce na dokončení letounu pokračují, přímo v expozici.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí

Pro letoun mají tvůrci připraven sedmiválcový hvězdicový americký motor Warner Scarab o výkonu 145 k, který do provozu připravil Petr Handlík za technické podpory Václava Tomáše. Pro pilotní prostor se podařilo zakoupit historické letecké přístroje z období, kdy původní letoun létal.

Ještě do konce roku 2022 uvidíte montáž motoru na letoun, instalaci palivových a olejových systémů a přístrojového vybavení. V pražské dílně jsou dokončována křídla a po dodání profilových drátů ze Skotska bude na začátku roku 2023 celý letou smontován v kostře a vystaven v expozici.

Kompletní financování celého projektu převzal Historical Flying Club, který právě v letošním roce oslaví již 10 let své činnosti. HFC je klubem, který sdružuje přátele historického létání, kteří svými příspěvky pomáhají finančně zajistit stavbu nových replik. HFC je otevřeným spolkem pro všechny zájemce, kteří rádi podpoří historické létání.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …