Mladá Boleslav: Stavba parkovacího domu u nemocnice je nutná

23.09.2018 16:54

Poblíž křižovatky Laurinovy a Palackého ulice v areálu Klaudiánovy nemocnice by měl vyrůst nový parkovací dům, který je jediným řešením stávající neúnosné dopravní situace v této lokalitě.

Mladá Boleslav: Stavba parkovacího domu u nemocnice je nutná
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"V tuhle chvíli je jasné, že parkovací dům je jediná rozumná varianta. Navíc bez jeho výstavby nikdy nedojde k povolení pro vybudování nového pavilonu pro matku a dítě a také jídelny, což jsou dvě věci, které Klaudiánova nemocnice potřebuje už léta. Vzhledem k současným normám tady prostě musíme nejprve vyřešit parkování. Původně jsme společně s nemocnicí uvažovali o parkovacím domě se 700 a více místy, s ohledem na k hygienu a další předpisy to aktuálně vypadá na 647 míst," vysvětlil první náměstek primátora Jiří Bouška. Z parkovacího domu se pak lidé dostanou komunikační chodbou přímo do nemocnice a do jednotlivých ordinací.

Projekt na výstavbu parkovacího domu počítá i s kompletním řešením dopravy v okolí nemocnice. Vjezd by měl být proti momentálnímu stavu mírně posunut, bude z Laurinovy ulice a dopravu by zde měly řídit semafory. Objekt by měl disponovat i dvěma výtahy, aby byl přístup i východ pro řidiče co nejsnadnější a nejkomfortnější.

"Rádi bychom parkovací dům využili v maximální možné míře, proto by zde v denních hodinách měli parkovat především pacienti a zaměstnanci nemocnice, v noci by pak měl být k dispozici obyvatelům této lokality, byť za nějaký symbolický poplatek, jako to funguje třeba na parkovišti u Centrothermu," upřesnil plány náměstek Bouška.

Na projektu spolupracuje město se zástupci nemocnice, potažmo Středočeského kraje, už zhruba rok a půl. "Zatím samozřejmě ještě není jasné, kolik bude stát parkovné, provozní věci ještě ladíme, aby to vyhovovalo požadavkům, které na parkování v této lokalitě jsou."

Kraj by měl zaplatit stavbu, město venkovní úpravy a organizaci dopravy

Pokud vše půjde bez problémů, parkovací dům by měl stát do roku 2020, začít by se mohlo někdy v polovině příštího roku, budou-li vyřízeny všechny administrativní náležitosti. Odhadovaná cena je 150 milionů korun, podle současného stavu jednání to vypadá, že si na stavbu vezme Klaudiánova nemocnice úvěr, ručitelem by pak měl být její zřizovatel, tedy Středočeský kraj.

"Nechali jsme si udělat několik studií, které potvrzují, že by parkovací dům mohl být samofinancovatelný, záleží ale samozřejmě na tom, jak bude nastaven režim parkovného. Buď se to z toho skutečně zaplatí, nebo se to bude mírně dotovat, ale určitě to nebude žádná závratná částka, která by narušila rozpočet nemocnice či města," doplnil náměstek Bouška. Případný zisk či deficit by se pak podle něj měl každoročně dělit mezi město a Středočeský kraj v poměru 20 ku 80 procentům.

Kraj by měl zaplatit vlastní stavbu, město pak uhradí náklady za venkovní úpravy a organizaci dopravy v okolních ulicích. Náklady pro Mladou Boleslav by ale měly být maximálně 15 až 20 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…