Mladá Boleslav: Stavba parkovacího domu začne na podzim

29.03.2019 9:15

Parkování v areálu nemocnice je velkým problémem nejen pro pacienty, kteří do Mladé Boleslavi přicházejí za zdravotní péčí, ale také pro zdravotní personál. Jediným řešením je stavba nového parkovacího domu v místě stávajícího parkoviště v areálu nemocnice. Stavět se začne letos na podzim a vozy zde poprvé mají zaparkovat rok od zahájení stavby.

Mladá Boleslav: Stavba parkovacího domu začne na podzim
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Osmipodlažní budova (sedm nadzemních pater a jedno podzemní) na křižovatce ulic Laurinova a Palackého nabídne 640 parkovacích stání. Náklady stavby jsou předběžně vyčísleny na 153 milionu korun bez DPH, a to včetně potřebného vybavení technologiemi, areálových komunikací, parteru a protihlukových opatření. Za úvěr, který si na stavbu parkovacího domu nemocnice vezme, bude ručit Středočeský kraj (z 80 %) a město Mladá Boleslav (z 20 %).

Výstavba parkovacího domu zajistí větší komfort a dostupnost pacientů ke zdravotní péči. Vyřeší ale také parkování v okolí nemocnice. "Parkovací dům bude sloužit nejen pacientům nemocnice, ale také lidem, kteří bydlí v okolí, podle našich odhadů to bude v procentuálním poměru osmdesát ku dvaceti. Z tohoto důvodu také bude město za úvěr na stavbu parkovacího domu ručit dvaceti procenty," vysvětlil primátor Raduan Nwelati.

Podle prvního náměstka primátora a místopředsedy představenstva Klaudiánovy nemocnice Jiřího Boušky se nyní pracuje na dokumentaci ke stavebnímu povolení. "Pokud to půjde podle plánů, v červenci budou zahájeny přípravy území pro stavbu. V průběhu dovolené Škoda Auto by mohly začít přípravné práce," doplnil Jiří Bouška. Provozovatelem parkovacího domu bude společnost Městské parkovací domy Mladá Boleslav, která je v majetku města. Tato společnost také dokáže provoz nemocničního parkovacího domu efektivně navázat na parkovací systém v centru města.

Úpravy komunikací bude hradit město

Podle Boušky je současně s výstavbou parkovacího domu nutné řešit dopravní situaci v přilehlém okolí, především tedy úpravu Palackého ulice směrem ke gymnáziím. "Vjezd do parkovacího domu bude oproti stávajícímu posunut směrem ke křižovatce Laurinovy a Palackého ulice, navíc Palackého bude z jedné strany pěší zónou, z druhé strany bude zaslepená, aby tudy auta nemohla projíždět. Směrem od ulice Boženy Němcové k Husově ulici bude jednosměrka," vysvětlil. Úpravy komunikací včetně té před parkovacím domem bude hradit město, jde totiž o pozemky, které patří Mladé Boleslavi.

Dalším úkolem, který je nutné ještě před vlastní realizací vyřešit, je parkování pacientů po dobu stavby. Aktuálně je totiž v areálu nemocnice parkoviště pro 130 automobilů, a tato vozidla bude nutné někam dočasně přemístit. Zastupitelstvo města schválilo v pondělí 25. března koupi pozemku v Laurinově ulici nedaleko nemocnice (na Slovance), kde bude vybudováno po dobu výstavby dočasné parkoviště.

„Za minulý rok se uskutečnily investice do zkvalitnění služeb v naší nemocnici za 200 milionů korun. Jsem rád, že více než polovinu prostředků se podařilo získat z evropských fondů, projekty by samozřejmě nešly zrealizovat bez podpory Středočeského kraje. Úroveň vybavení naší nemocnice se tak stále posouvá,“ dodává Jiří Bouška.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…