Mladá Boleslav: Úroda na vinici nad Ptáckou ulicí by mohla být větší než loni

21.07.2017 16:50

Vinici nad Podstupenským pramenem v Ptácké ulici se navzdory ne právě ideálnímu počasí daří dobře. "Jarní mrazíky ani suchý nástup léta naštěstí na vinici velké škody nenapáchaly. Několik rostlin sice omrzlo, ale není to nic dramatického, a pokud počasí vydrží podle předpovědí, mohla by být letošní úroda zhruba o pětinu vyšší než loňská," potvrdil náměstek primátora Daniel Marek, který si přišel hrozny prohlédnout.

Mladá Boleslav: Úroda na vinici nad Ptáckou ulicí by mohla být větší než loni
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Vinice, kterou lze považovat za jednu z nejvýše položených v naší zemi, zde vznikla před třemi lety, a rostlinám se na dříve neudržovaném svahu nad Ptáckou ulicí daří nečekaně skvěle.

"Ačkoliv obvykle se víno sklízí až třetím rokem, u nás plodily rostliny hned první rok. To jsme je nechali jen na ochutnání pro zájemce, nicméně už vloni jsme z nich dělali víno," připomněl náměstek Marek.

Na boleslavské vinici rostou odrůdy Johanniter a Solaris, a jejich kombinací vzniklo vloni vynikající suché víno, které neslo název Panenské Cuveé. "Letos už samozřejmě víno panenské není, proto uvažujeme o názvu Podstupenské Cuveé, odkazujícímu k umístění vinice," prozradil Daniel Marek. Víno bude k ochutnání na tradičních Slavnostech vína, které se tentokrát uskuteční 18. listopadu opět v Domě kultury Mladá Boleslav.

Podle Ivy Bílkové z firmy Compag, která se o vinici stará, jsou vyhlídky opravdu optimistické. "Navzdory tomu, že mrazy v pozdním jaru zasáhly i nás, rostliny se vzpamatovaly. Omrzlo jich asi 10 až 15, ale zbytek se drží velmi dobře. Aktuálně za sebou mají postřik proti plísni," upřesnila Iva Bílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…