Mladá Boleslav: Vedení města se situací na Štěpánce intenzivně zabývá

18.03.2018 21:09

Město už několik měsíců intenzivně řeší otázku možné bytové výstavby v areálu bývalé Koliby.

Mladá Boleslav: Vedení města se situací na Štěpánce intenzivně zabývá
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

“Když to řeknu jednoduše, celá záležitost má dvě roviny. První je otázka rozhodování stavebního úřadu a s tím související otázka soudních sporů, tedy věci týkající se spíše výkonu státní správy v takzvané přenesené působnosti, k čemuž se v tento okamžik nechceme a prakticky ani nemůžeme vyjadřovat. Druhou rovinou, která spadá do pravomocí volených zastupitelů města, tedy samostatné působnosti, je možnost pozemek vykoupit, případně směnit a získat tím právo nakládat s ním včetně práva rozhodovat o jeho budoucím využití,” vysvětluje první náměstek primátora Jiří Bouška.

Majitel pozemku zhruba před dvěma týdny souhlasil s tím, že umožní přístup do areálu znalcům, kteří zpracují odhad ceny tak, jak stanovuje zastupitelům pro rozhodování o majetkových věcech legislativa - tedy nutnost znát cenu v daném čase a místě obvyklou.

“Jsem rád, že jsme se s majitelem nakonec domluvili. Díky tomu poskytl odhadcům přístup na pozemek a k dalším podkladům. Výsledkem by měly být tři aktuální nezávislé znalecké odhady cen pozemků,” říká Bouška.

Zároveň je z dosavadních jednání jasné, že majitel pozemku nemá zájem o směnu, ale je ochoten ho městu prodat, přičemž jím požadovaná cena za toto území je 100 milionů korun. Z předchozích znaleckých posudků však vyplývá, že reálná odhadní cena může být až o polovinu nižší.

“Rozhodování o koupi těchto pozemků bude na zastupitelích města. Osobně - pokud se potvrdí tak velký rozdíl mezi znalecky stanovenou cenou pozemku a požadavkem majitele, a s přihlédnutím k velkému zájmu veřejnosti, kdy petici proti výstavbě podepsalo více než 8000 občanů a veřejně deklarovanému postoji města uchránit tuto část Mladé Boleslavi proti výstavbě bytů - je to pro mě přesně ten moment, kdy bychom měli využít institut místního referenda a rozhodnout v dané záležitosti podle přání obyvatel města,” míní Bouška.

Odmítavý postoj zastupitelů k výstavbě bytů na Štěpánce, který byl deklarován jejich usnesením už na jaře minulého roku, stále trvá, a vedení města se situací a jednotlivými souvisejícími kroky celé kauzy včetně možnosti využití referenda intenzivně zabývá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.