Mladá Boleslav: Vybudování domu pro autisty podpoří kraj

12.02.2019 14:21

Záměr na vybudování Domova pro osoby s nízkofunkčním autismem v Mladé Boleslavi podpořili svým kladným rozhodnutím středočeští radní.

Mladá Boleslav: Vybudování domu pro autisty podpoří kraj
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

„Jde v podstatě o koupi a rekonstrukci domu pro příspěvkovou organizaci Centrum 83, která poskytuje pomoc osobám s mentálním či kombinovaným postižením a která by měla budoucí specializované oddělení pro osoby s nízkofunkčním autismem provozovat. Víme, že právě tento typ sociálních služeb ve Středočeském kraji chybí, jsem proto velmi ráda, že se pro jeho uskutečnění našla shoda v naší krajské koalici,“ říká radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová.

Dům, který by měl být rekonstruován pro osoby s nízkofunkčním autismem, je přilehlý k areálu v Havlíčkově ulici, kde má Centrum 83 odloučené pracoviště. Rekonstrukcí by mělo dojít k úpravě stávajících bytových jednotek 3+1 na 5+2, respektive 6+2, interiér bude nově vybaven a dojde k úpravě zahrady.

Spolufinancování Integrovaným regionálním operačním programem (IROP)

„Realizace zámětu si vyžádá celkem 10,5 milionů korun, z toho předpokládaná cena nemovitosti představuje 6,5 milionu korun a vlastní rekonstrukce je odhadována na 3,5 milionu korun. Rádi bychom proto předložili ke spolufinancování Integrovaným regionálním operačním programem (IROP), kde bychom mohli získat finanční dotaci 9 milionů korun. Na kofinancování prostřednictvím krajského rozpočtu tak zbyde jeden milion,“ podotkla radní Aneta Heřmanová a doplnila, že dalších půl milionu korun bude ještě třeba na zajištění projektové dokumentace, autorského dozoru a dalších, s projektem souvisejících, činností.

Závěrem radní zmínila, že v kraji jsou pouze dva poskytovatelé pobytových sociálních služeb, kteří se přímo specializují na cílovou skupinu osob s poruchou autistického spektra (PAS) s poruchovým chováním (agrese, autoagrese), a to v Libčicích nad Vltavou NAUTIS: národní ústav pro autismus z.ú., který však není zařazen v síti poskytovatelů sociálních služeb Středočeského kraje a podléhá financování MPSV, a komunitní centrum pro osoby s autismem Vítej…o.p.s. na Kladensku. Toto zařízení má ovšem velmi malou kapacitu míst. Jsou to pouhá čtyři místa. V rámci krajských zařízeních sociálních služeb má kraj 15 zařízení, která sice poskytují osobám s autismem pomoc, ale nejsou zcela uzpůsobena jejich specifickým potřebám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

22:09 Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

Zástupce zhotovitelské společnosti METROSTAV DIZ a místostarosta Třebíče Miloš Hrůza podepsali smlou…