Mladá Boleslav: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2024

29.02.2024 7:17 | Tisková zpráva

Na svém únorovém jednání schválilo zastupitelstvo rozpočet statutárního města Mladá Boleslav pro rok 2024. Příjmy a výdaje rozpočtu po zapojení financování přesahují dvě miliardy korun (2 058 048,17 Kč). Rozpočet byl připraven jako schodkový. Schodek činí 141 799,41 tis. Kč.

Mladá Boleslav: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2024
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V rámci financování se počítá s doplněním zdrojů rozpočtu o částku 56 002,00 tis. Kč ze zůstatku na rozpočtových účtech města k 31. 12. 2023 a s čerpáním investičních úvěrů v objemu 169 265,94 tis. Kč. Pro hlasovalo 24 z přítomných 31 zastupitelů. "Mám hlavně velkou radost z toho, že plánujeme využít 40 % celkových příjmů na investice, to je pro mě jedním z podstatných znaků zdravého rozpočtu," uvedl primátor Raduan Nwelati.

Naproti tomu jsou započítány splátky jistin úvěrů na investice z minulých let v celkovém objemu 83 468,53 tis. Kč. Na dofinancování investic je navrhováno použít 13 mil. Kč z předpokládaného hospodářského výsledku podnikatelské činnosti města.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50006 lidí

Navrhované investiční výdaje jsou přibližně ze tří čtvrtin pokryty vlastními zdroji města. Na zbývající objem se počítá s investičním úvěrem. V průběhu rozpočtového roku budou dále zapojovány na financování investic i prostředky získané z dotací.

Investiční výdaje v rozpočtu přesahují sumu 701 mil. Kč. Z toho činí stavební investice 624 mil. Kč, nákup nemovitostí a investice na kap. 03 v objemu 33 mil. Kč, investice odboru dopravy 37 mil. Kč na kap. 09, investice do bezpečnosti ve městě v objemu 2,4 mil. Kč a nákup dlouhodobého movitého majetku za necelých 5 mil. Kč.

Z celkového objemu stavebních investičních akcí je plánováno 95,4 mil. pro oblast školství, přes 24 mil. pro sociální oblast, více než 220 mil Kč na pozemní komunikace včetně cyklostezek a chodníků, téměř 43 mil. na kulturu a volnočasové aktivity obyvatel města, 54 mil. na zlepšení životního prostředí a zbývající část na ostatní projekty – včetně příměstských částí, odpadového hospodářství, modernizace majetku ve správě Městské společnosti sportovní a rekreační areály a přípravy projektové dokumentace dalších akcí.

Mezi největší investice roku 2024 patří realizace druhé etapy telematiky (přes 101 mil. Kč), nástavba učeben a bezbariérovost 5. ZŠ (63 mil. Kč), zahájení stavby cyklostezky a výtahu Krásná vyhlídka (22 mil. Kč), spoluúčast na rozšíření třídy V. Klementa a cyklostezky kolem ní, dvě etapy projektu kyberbezpečnost (přes 26 mil. Kč), cyklostezka Bezděčín – Chrást včetně dokumentace (25 mil. Kč), vnitroblok na sídlišti (přes 23 mil. Kč), nebo příprava a realizace tůně na Krásné louce (13 mil. Kč).

Počítá se také s výstavbou nového sběrného dvoru, výstavbou nových podzemních kontejnerů, spoluúčastí při výstavbě nového dopravního hřiště, rekonstrukcí ulice Vondřichova včetně křižovatky s ulicí Na Celně, první etapou oprav komunikací na Láskově, přípravou bytové výstavby na Dubcích, zahájením statického zajištění Domu kultury i další etapou výstavby volnočasového areálu se skateparkem na Radouči.

Chystaných investic a projektových dokumentací na další akce jsou desítky a do jejich realizace bude zapojeno financování z různých zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…