Mladá Boleslav: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2024

29.02.2024 7:17 | Tisková zpráva

Na svém únorovém jednání schválilo zastupitelstvo rozpočet statutárního města Mladá Boleslav pro rok 2024. Příjmy a výdaje rozpočtu po zapojení financování přesahují dvě miliardy korun (2 058 048,17 Kč). Rozpočet byl připraven jako schodkový. Schodek činí 141 799,41 tis. Kč.

Mladá Boleslav: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2024
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V rámci financování se počítá s doplněním zdrojů rozpočtu o částku 56 002,00 tis. Kč ze zůstatku na rozpočtových účtech města k 31. 12. 2023 a s čerpáním investičních úvěrů v objemu 169 265,94 tis. Kč. Pro hlasovalo 24 z přítomných 31 zastupitelů. "Mám hlavně velkou radost z toho, že plánujeme využít 40 % celkových příjmů na investice, to je pro mě jedním z podstatných znaků zdravého rozpočtu," uvedl primátor Raduan Nwelati.

Naproti tomu jsou započítány splátky jistin úvěrů na investice z minulých let v celkovém objemu 83 468,53 tis. Kč. Na dofinancování investic je navrhováno použít 13 mil. Kč z předpokládaného hospodářského výsledku podnikatelské činnosti města.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50492 lidí

Navrhované investiční výdaje jsou přibližně ze tří čtvrtin pokryty vlastními zdroji města. Na zbývající objem se počítá s investičním úvěrem. V průběhu rozpočtového roku budou dále zapojovány na financování investic i prostředky získané z dotací.

Investiční výdaje v rozpočtu přesahují sumu 701 mil. Kč. Z toho činí stavební investice 624 mil. Kč, nákup nemovitostí a investice na kap. 03 v objemu 33 mil. Kč, investice odboru dopravy 37 mil. Kč na kap. 09, investice do bezpečnosti ve městě v objemu 2,4 mil. Kč a nákup dlouhodobého movitého majetku za necelých 5 mil. Kč.

Z celkového objemu stavebních investičních akcí je plánováno 95,4 mil. pro oblast školství, přes 24 mil. pro sociální oblast, více než 220 mil Kč na pozemní komunikace včetně cyklostezek a chodníků, téměř 43 mil. na kulturu a volnočasové aktivity obyvatel města, 54 mil. na zlepšení životního prostředí a zbývající část na ostatní projekty – včetně příměstských částí, odpadového hospodářství, modernizace majetku ve správě Městské společnosti sportovní a rekreační areály a přípravy projektové dokumentace dalších akcí.

Mezi největší investice roku 2024 patří realizace druhé etapy telematiky (přes 101 mil. Kč), nástavba učeben a bezbariérovost 5. ZŠ (63 mil. Kč), zahájení stavby cyklostezky a výtahu Krásná vyhlídka (22 mil. Kč), spoluúčast na rozšíření třídy V. Klementa a cyklostezky kolem ní, dvě etapy projektu kyberbezpečnost (přes 26 mil. Kč), cyklostezka Bezděčín – Chrást včetně dokumentace (25 mil. Kč), vnitroblok na sídlišti (přes 23 mil. Kč), nebo příprava a realizace tůně na Krásné louce (13 mil. Kč).

Počítá se také s výstavbou nového sběrného dvoru, výstavbou nových podzemních kontejnerů, spoluúčastí při výstavbě nového dopravního hřiště, rekonstrukcí ulice Vondřichova včetně křižovatky s ulicí Na Celně, první etapou oprav komunikací na Láskově, přípravou bytové výstavby na Dubcích, zahájením statického zajištění Domu kultury i další etapou výstavby volnočasového areálu se skateparkem na Radouči.

Chystaných investic a projektových dokumentací na další akce jsou desítky a do jejich realizace bude zapojeno financování z různých zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…