Mladá Boleslav: Získejte 30 tisíc korun na výsadbu stromů ve svém okolí

07.03.2016 11:36

Stromy přináší čistější vzduch a příjemný stín, chrání před větrem i snižují hluk. Pokud je ve svém okolí postrádáte, máte možnost je na podzim vysadit díky grantu Nadace Partnerství. O finanční příspěvek ve výši až 30 tisíc korun můžete žádat jako spolek, škola nebo obec. Důležité je, aby se do sázení zapojila místní veřejnost a sázely se druhy, které jsou na našem území původní. Nadace žádosti přijímá do 28. dubna.

Mladá Boleslav: Získejte 30 tisíc korun na výsadbu stromů ve svém okolí
Foto: pixabay.com
Popisek: Alej - ilustrační foto

Podrobnosti, jak příspěvek získat, jsou dostupné na www.nadacepartnerstvi.cz v sekci zaměřené na granty.

„Nejžádanějším typem projektu je výsadba ovocné aleje kolem polní cesty. V naší republice se kolem cest stále ještě více kácí, než sází. Lidem ale tyto stromy chybí a snaží se situaci napravit,“ říká Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství.  

Výše nadačního příspěvku na podzimní výsadbu stromů se pohybuje od 10 tisíc do maximálně 30 tisíc korun a je možné ho využít ke koupi sazenic stromů a keřů, kůlů, ochranného pletiva a dalšího potřebného materiálu. Cílem grantu je zapojit do zlepšování životního prostředí širokou veřejnost, a tak by se výsadby měli zúčastnit obyvatelé různých věkových skupin. Když si totiž stromy sami vysadí, mají k nim lepší vztah, pečují o ně, váží si jich a je méně pravděpodobné jejich poškození. Dalším důležitým kritériem udělení grantu je zvolit druhy dřevin vhodné pro danou lokalitu.

„V našich podmínkách se daří domácím druhům – například lípám, dubům, jeřábům nebo javorům. Tradiční jsou také aleje ovocných stromů. Naopak nepodporujeme výsadbu nepůvodních druhů, jako jsou túje, akáty nebo stříbrné smrky,“ vysvětluje Zuzana Šeptunová.

Spolky, školy, obce a další organizace, které chtějí grant obdržet, musí počítat také s následnou péčí o vysazené stromy, a to po dobu minimálně 5 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

13:37 Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde proj…