Mladá Boleslav chce čerpat evropské dotace i v novém programovacím období

11.09.2018 19:53

Město Mladá Boleslav je velmi úspěšné v čerpání evropských dotací v současném programovacím období, ale již zároveň chystá kroky k tomu, aby bylo připraveno na čerpání dotací i v novém programovacím období v letech 2021-2027.

Mladá Boleslav chce čerpat evropské dotace i v novém programovacím období
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Jak uvedl náměstek primátora Jiří Bouška, na nedávném jednání představitelů statutárních měst v rámci Svazu obcí a měst ČR bylo přijato usnesení, v němž se žádá, aby byly v dalším programovacím období využívány Integrované plány rozvoje území. A jednou z 13 aglomerací, které budou mít samostatné IPRÚ, by měla být opět i Mladá Boleslav.

"Je to důležité, když vím, že v rámci IPRÚ můžeme čerpat například 700 milionů korun a máme na to vypsanou i strategii. A naopak se nemusíme bát, že vypíšeme projekt a pak ty peníze dostane někdo jiný," uvedl náměstek. Toto usnesení je ovšem zatím jen jedním z přípravných kroků, které k tomuto cíli budou vést.

Ve shánění externích zdrojů je město mimořádně aktivní

Náměstek Bouška vysvětlil, že Mladá Boleslav je mimořádně aktivní ve shánění externích zdrojů a dotací i proto, že město přichází každoročně o velké peníze díky nastavenému státnímu systému přerozdělování daní. Ve městě také žije žije řádově 10 0000 či 15 000 osob, které nejsou v žádné evidenci a díky tomu Mladá Boleslav může přicházet až o dalších 200 milionů korun na nevybraných daních.

V současné době patří mezi nejzásadnější přislíbené podpory řádově sedm miliard korun, které by stát měl investovat v daších letech především do dopravní infrastruktury na Mladoboleslavsku. Město má také v rámci Integrovaného plánu rozvoje území jistých cca 700 milionů korun, které může čerpat na řadu projektů v dopravě, sociální oblasti, školství i dalších oblastech. Dalším historickým milníkem je 750 milionů korun, které přislíbila Škoda Auto v následujících třech letech investovat do rozvoje Mladoboleslavska. Jiné projekty se připravují také ve spolupráci se Středočeským krajem, město také vyjednává další dotace z evropských fondů například na zateplování školních budov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.