Mladá Boleslav má participativní rozpočet, lidé mohou rozhodnout, kam půjdou peníze

24.02.2021 9:15

V rozpočtu města pro rok 2021 byla opět vyhrazena částka 1 milion korun, určena pro takzvané participativní rozpočtování. "Cílem je to, aby lidé sami určili, kam město investuje peníze tak, aby co nejlépe sloužily zdejším obyvatelům a přispěly ke zkvalitnění veřejného prostoru," vysvětlil náměstek primátora Daniel Marek.

Mladá Boleslav má participativní rozpočet, lidé mohou rozhodnout, kam půjdou peníze
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Co vám v našem městě chybí, máte tip, jak by se daly městské peníze smysluplně využít? Určitě neváhejte a navrhněte to, třeba právě váš nápad bude zrealizován.

Pravidla jsou jednoduchá. Hodnota jednoho projektu nesmí překročit částku 300 tisíc, mělo by jít o projekt, který bude realizován na veřejném prostranství nebo ve veřejně přístupné budově, zkrátka aby z něj měli užitek pokud možno všichni. Může se jednat třeba o vylepšování veřejných prostor, nejrůznější rekonstrukce, doplnění či umístění úplně nového mobiliáře v ulicích, výsadbu zeleně nebo nejrůznější parkové úpravy, instalaci pítek, nové herní prvky na stávajících hřištích či jiných prostranstvích, která patří městu.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Už 15. února startuje první fáze, tedy podávání návrhů. Své nápady můžete podávat prostřednictvím formuláře, který naleznete v příloze této zprávy, a to až do 31. března. Vyplněný formulář v uzavřené obálce můžete zanést nebo poslat na podatelnu magistrátu (Komenského náměstí 61). K návrhu je nutné přiložit podpisový arch, který dokládá, že návrh podporuje alespoň 15 obyvatel města, formulář rovněž naleznete v příloze této zprávy.

V dubnu a květnu bude probíhat posuzování jednotlivých projektů především po věcné a formální stránce, v červnu budou mít autoři jednotlivých záměrů prostor své návrhy obhájit na veřejné debatě, a v průběhu letních prázdnin budou moci lidé pro návrhy hlasovat.

"Od října letošního roku pak začne realizace vybraných projektů, trvat by měla zhruba rok. Už se moc těším na všechny nápady, které přijdou, a věřím, že této možnosti vylepšit naše město využije co nejvíce lidí," dodal náměstek Marek.

Návrh na využití participativního rozpočtu, podpisový arch a Zásady participativního rozpočtu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …