Mladá Boleslav opět usiluje o stovky milionů z evropských dotací

15.11.2015 18:02

Vedení města a příslušné odbory magistrátu v současné době intenzivně pracují na tom, aby Mladá Boleslav mohla čerpat evropské dotace i v dalším programovacím období, tedy v podstatě v letech 2016 až 2023.

Mladá Boleslav opět usiluje o stovky milionů z evropských dotací
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Cestou k získání dotací ve výši zhruba 700 milionů korun je tzv. Integrovaný plán rozvoje území Mladá Boleslav (IPRÚ), pro který nyní město dokončuje příslušnou strategii. Na jejím základě bude město žádat dotace na jednotlivé projekty. Výzvy jednotlivých ministerstev proběhnou zhruba v polovině příštího roku. První projekty by se měly začít realizovat nejspíš koncem roku 2016, ale většina projektů přijde na řadu až v letech 2017 a 2018. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval náměstek primátora Jiří Bouška.

Vedení města se bude snažit dokončit strategii IPRÚ tak, aby mohla být představena zastupitelům města i starostům dotčených obcí ještě před koncem roku.

„Program se potom vyhodnotí, strategie se možná upraví či změní a finále je tedy v roce 2023. V současné době jsme nejdále v jednání s ministerstvem pro místní rozvoj, kde budeme moci čerpat peníze na dopravu, sociální oblast a školství,“ řekl náměstek Bouška.

Území IPRÚ nezahrnuje pouze Mladou Boleslav

V oblasti dopravy bude možné realizovat s podporou evropských dotací například projekty na nízkoemisní autobusy (město bude usilovat o 21 autobusů pro Dopravní podnik Mladá Boleslav), dále na cyklostezky, chytré zastávky autobusů i záchytná parkoviště. V oblasti školství bude možné čerpat peníze na výstavbu nových školek a technických učeben na základních školách. Dále se jedná o možnostech podpory výstavby sociálních bytů či zázemí pro poskytovatele sociálních služeb, kde však dosud není zcela jasná koncepce a výše této podpory.

Bouška také zdůraznil, že probíhá řada jednání se starosty obcí zapojených v IPRÚ, s jednotlivými ministerstvy i dalšími subjekty.

V rámci IPRÚ bude možné usilovat o dotace ze strukturálních fondů EU na projekty v šesti významných aglomeracích, a to v Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Zlíně. Území IPRÚ v našem případě nezahrnuje pouze samotnou Mladou Boleslav, ale i spádové území dalších 17 obcí v okolí.

"Rádi bychom sice také opravili další velké úseky městských komunikací, zajistili více bytů pro seniory či opravili hřiště, ale pro tyto účely není možné čerpat prostředky v rámci projektů IPRÚ. Nebude možné ani žádat o dotace na projekty v oblasti životního prostředí," řekl náměstek Bouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…