Mladoboleslavský horolezec dosáhl vrcholu nejvyšší hory Severní Ameriky

03.06.2016 8:32

Horolezci Radek Jaroš a mladoboleslavský Petr Mašek úspěšně ve středu dosáhli vrcholu nejvyšší hory Severní Ameriky Denali (6190 m. n. m.). Po těžkém a dlouhotrvajícím výstupu se vrátili vyčerpaní, ale v pořádku, do pátého výškového tábora ve výšce 5300 m. n. m. Informuje o tom Boleslavský deník i oba horolezci na svých facebookových profilech.

Mladoboleslavský horolezec dosáhl vrcholu nejvyšší hory Severní Ameriky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Vyráželi na svůj vrcholový pokus ve středu časně ráno. Vstávali ve tři hodiny, v 5:30 vyráželi a po zdolání skoro dvoutisícového převýšení v 18 hodin stanuli na vrcholu. Vrátili se do pátého výškového tábora, kde museli přečkat noc ve třech namačkaní v malém stanu. Podle informací Radka Jaroše se dnes vrací do ščtvrtého výškového tábora a v pátek vyrazí dolů. Cílem je dostat se az na ledovec Kahiltna k letadlům. Petr Mašek plánuje návrat kolem 10. června.

Radek Jaroš touto expedicí zahájil svůj nový projekt Koruna světa, jehož cílem je postupně stanout na nejvyšších vrcholcích všech sedmi kontinentů. Projektem navazuje na svoji úspěšnou horolezeckou kariéru, během níž dokázal jako první Čech a teprve patnáctý na světě dosáhnout všech 14 nejvyšších vrcholů světa bez použití kyslíkového přístroje.

Petr Mašek se zúčastnil této první výpravy do Severní Ameriky s krytými klimatickými podmínkami, ale jeho dalším velkým cílem pro letošní rok bude na rozdíl od Jaroše expedice do Himalájí v září letošního roku, kam s dalšími horolezci včetně slepého Honzy Říhy zamíří na osmitisícovku Čo Oju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…