Moravská Třebová: Nový systém parkování v centru města

30.12.2022 21:10 | Tisková zpráva

Po velmi dlouhé době se upravuje systém parkování vozidel v centru města. Od nového roku přechází město Moravská Třebová na tzv. hybridní systém plateb za parkování.

Moravská Třebová: Nový systém parkování v centru města
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Občané budou mít nově možnost zaplatit za parkování nejen u parkovacího automatu, ale i prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Tato aplikace občanům značně zjednoduší úhradu parkovacího poplatku. Již nebudou muset chodit k parkovacímu automatu a hledat drobné, ale jednoduše zaplatí pár „kliknutími“ v mobilní aplikaci. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Další výhodou je možnost zaplacení poplatku v klidu domova s nastavením data parkování dopředu, aniž by občan musel čerpat mobilní data. Velkým bonusem nového systému je především rychlost vyřízení parkovacího lístku a prvních 20 minut parkování zdarma při využití mobilní aplikace.

Další možností úhrady parkovného je přes web: mpla.io, kde můžete pomocí možnosti ZAPLATIT PARKOVNÉ uhradit poplatek za stání Vašeho vozidla. Aplikaci MPLA a její webové rozhraní využívá řada okolních měst (Svitavy, Litomyšl, Česká Třebová, Mohelnice, Letovice a Olomouc) a využití aplikace se tedy nevztahuje pouze na území města Moravská Třebová.

S touto změnou je spojená i úprava dopravního značení v centru města. Od nového roku bude stání v historickém centru na ulicích Zámecká, Krátká, Bránská, Kostelní náměstí, Stará, Hvězdní, Marxova a Pivovarská umožněno pouze držitelům platných parkovacích karet vydaných městským úřadem pro rok 2023. Důvodem této úpravy byla snaha v místě bydlícím občanům zjednodušit možnost zaparkování svého vozidla. Dále bude zrušena možnost parkování na Zámeckém náměstí, rezidenti však mohou využít nově zřízená parkovací místa v ulicích Zámecká a Bránská.

„Úpravu v systému parkování v historickém centru našeho města podporuji zejména proto, že tím zajistíme pro naše spoluobčany možnost bezplatného, krátkodobého (20 minut) parkování v centru města za účelem návštěvy banky, pošty či rychlého nákupu. Tohle nám celá léta chybělo, a i když pro některé z nás starších bude zacházení s mobilními aplikacemi trošku složitější disciplínou, věřím, že to nakonec všichni zvládneme. Zároveň bych chtěl poděkovat zastupiteli Petru Frajvaldovi, který měl na realizaci záměru zásadní podíl," doplnil starosta Pavel Charvát.

Aplikace MPLA dostupná v obchodě aplikací APPSTORE (IOS) a OBCHOD PLAY (android).

Ceník:

Parkovací automat:

  • 1. hodina – 10 Kč
  • každá další hodina – 20 Kč

Aplikace:

  • 1. hodina – 10 Kč
  • každá další hodina – 20 Kč
  • prvních 20 minut zdarma (1x denně)

Roční parkovací karta:

  • rezidenti – 2 000 Kč
  • nerezidenti – 4 000 Kč
nové parkování - plánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…