Moravský Krumlov: Podařilo se zmírnit dopady nových změn jízdních řádů

15.12.2019 10:45

Díky rychlému zásahu města Moravský Krumlov zůstalo zachované alespoň zčásti autobusové spojení mezi Vysočinou a Jihomoravským krajem, konkrétně spoj ze směru Dukovany-Jamolice-Ivančice.

Moravský Krumlov: Podařilo se zmírnit dopady nových změn jízdních řádů
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

Od 15. prosince se mění jízdní řády v celé České republice. Což je každoroční a pravidelná změna. Nicméně Kraj Vysočina zavádí nový systém organizace veřejné dopravy pod názvem Veřejná dopravy a tato změna se právě dotkne spojení mezi oběma kraji.

„Dálková linka Dačice-Jemnice-Moravské Budějovice, která vedla přes Dukovany, Jamolice a na Moravský Krumlov, končí. Jsou proti jejímu zrušení petice, ale obávám se, že to nepomůže,“ myslí si místostarosta Moravského Krumlova Zdeněk Juránek. Obrátila se na něj starostka Jamolic Dana Jarolímová s tím, že tyto změny způsobují komplikace pro cestující směrem na Ivančice a pak dále na Brno.

„Cestující, kteří by jeli do Ivančic, tak by museli vystoupit v Moravském Krumlově na zastávce Dřevotvar, přešli by silnici a na druhé straně by čekali na autobus. Podotýkám, že na zmíněné protější straně není žádná zastávka,“ popisuje místostarosta Zdeněk Juránek, který se do řešení situace vložil. Podařilo se proto domluvit se společností KORDIS JMK, která zajišťuje integrovaný dopravní systém na jižní Moravě, že autobus pojede z Jamolic do Polánky. Zde cestující vystoupí na nově zřízené dočasné zastávce a autobus, který jede přes zastávku Dřevotvar v M. Krumlově to vezme jinou trasou a přijede vyzvednout čekající pasažéry na dočasně zřízenou zastávku v Polánce.

„Diskutovali jsme ještě jednu variantu a to takovou, že by trasa autobusu byla delší a zastavoval by na stávající zastávce v Polánce. Ale to by nebylo možné časově stihnout,“ doplňuje Juránek. V rekordním čase jednoho měsíce se podařilo zajistit povolení na umístění dočasné autobusové zastávky v Polánce od Policie ČR i Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.