Moravský Krumlov: Stavební práce na zámku jsou v plném proudu

28.10.2020 7:35

Moravskokrumlovský zámek získává postupně novou tvář. Současně se pracuje na východním i jižním křídle. Zkušební provoz části zámku, kde má být od příštího roku umístěna Slovanská epopej, začne už v listopadu.

Moravský Krumlov: Stavební práce na zámku jsou v plném proudu
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

Stavbaři také dokončují opravu dominanty zámku – věže. Do jejích útrob vložil ve středu 21. října starosta města Tomáš Třetina pamětní listy popisující historii zámku a krátce také současnou dobu. Součástí balíčku do budoucnosti jsou také dnešní kovové mince. Uzavřený tubus byl poté uložen do zámecké věže moravskokrumlovského zámku. Při rekonstrukci stavebníci našli ve věži kovový plátek s datací 15.8. 1969, což je doba poslední rekonstrukce věže a zámku.

„Dokončují se práce ve východním křídle zámku. V Rytířském sále je připravena vzduchotechnika a také je nově opravená střecha. Intenzivně připravujeme podmínky pro návrat Slovanské epopeje. V listopadu pojedeme zkušební provoz,“ informuje starosta města Tomáš Třetina. Vedle toho probíhají další náročné úpravy a opravy rozsáhlého komplexu zámku. Aktuálně se pracuje na nové kanalizaci na nádvoří.

Od roku 1963 byly na zámku vystaveny plátna Muchovy epopeje. Do Prahy byly odvezeny v roce 2011. Od té doby Moravský Krumlov v čele s Tomášem Třetinou bojuje o navrácení Slovanské epopeje zpět.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Věž se má stát turistickým lákadlem

Součástí jižního křídla je zámecká věž, která byla v havarijním stavu. Dlouhá léta nebylo bezpečné vystoupat po schodech na horu a pokochat se úchvatným pohledem na město a okolí. To se však od příštího roku změní. Mohutná nárožní věž původního gotického hradu je významnou a velmi viditelnou částí zámku. Vstup a tedy silnice do města původně vedla dlouhým zaklenutým průjezdem při zámecké věži. Pro lepší průjezdnost se vybudovala silnice kolem zámku. Původní průjezdový tunel nyní také prochází rekonstrukcí.

Zámecká věž prochází kompletní rekonstrukcí. „Statika věže je zajištěna a dokončují se práce v horní části. Lucerna, což je věžovitý nástavec s okny na vrcholku kupole, byl v dezolátním stavu, takže jsem se rozhodli ji celou vyměnit. Nechali jsme pozlatit báně i vlaječku, takže budou krásně vidět ze široké dálky,“ popisuje místostarosta Zdeněk Juránek a dodává, že ještě letos by stavební firma měla zvládnout fasádu věže. Plán prací však může ještě ovlivnit počasí. Uvnitř věže pak město chystá výstavu, která bude mapovat historii zámku a jeho opravy. Návštěvníci tam také uvidí 3D model věže, který je nyní ve výrobě. Prohlídka věže bude jedním z návštěvnických okruhů.

Náklady na opravy zámku dosáhnou částky 150 milionů korun. Město Moravský Krumlov bylo úspěšné v žádosti o dotaci z operačního programu IROP, kde získalo necelých devadesát pět milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.