Moravský kras: Nadaní středoškoláci mapují kvalitu vod v Moravském krasu

22.08.2015 7:34

Nadaní středoškoláci z České republiky i Slovenska společně tráví tento týden v Moravském krasu, kde pomocí různých metod zmapují kvalitu vod. Pomáhají jim při tom pracovníci Lipky – školského zařízení pro environmentální vzdělávání, Brno, Lipová 20 i odborníci z Brněnských univerzit.

Moravský kras: Nadaní středoškoláci mapují kvalitu vod v Moravském krasu
Foto: mojebrno.wz.cz
Popisek: Moravský kras

Jedná se již o druhý ročník biologického kempu, který financuje Jihomoravský kraj. „Na kempech se snažíme rozšířit teoretické znalosti nadaných středoškoláků a především je aplikovat při řešení praktických úloh a problémů. Všechny teoretické přednášky na kempech slouží pouze k tomu, aby byli žáci dobře připraveni na následnou samostatnou terénní práci. Samozřejmostí už je to, že vše probíhá zábavnou a zážitkovou formou,“ uvádí Václav Božek, člen Rady Jihomoravského kraje.

Na kempy přijíždějí také odborníci z brněnských univerzit, kteří žákům při terénní práci pomáhají. „Letošní ročník kempu bude o to zajímavější, že žáci budou nasbírané vzorky analyzovat ve špičkových laboratořích brněnského Recetoxu, který patří mezi nejlépe vybavená a nejmodernější vědecko-výzkumná zařízení v České republice. Věřím, že se nám podaří středoškolákům ukázat také to, že je Jihomoravský kraj perspektivním místem pro jejich další studium a případně vědeckou kariéru,“ doplňuje Václav Božek.

Na kempu se setkají žáci z České republiky i Slovenska

Přidanou hodnotou kempu je také to, že se na něm setkají žáci z České republiky i Slovenska, což přispívá k přeshraniční výměně zkušeností a také k porozumění češtině a slovenštině. Jeden z účastníků loňského kempu dodává: „Na začátku kempu jsem měl problém Slovákům rozumět, takže se přirozeně vytvořily česká a slovenská skupinka. Tím, že jsme ale při řešení úloh museli spolupracovat, museli jsme komunikovat a nakonec jsem zjistil, že si vlastně bez problému (jen s malou pomocí vedoucích kempu při přeložení složitějších slovíček) rozumíme.“

Kemp se koná v rámci udržitelnosti projektu „Podpora talentů v přírodovědných a technických oborech v slovensko-českém příhraničí“, spolufinancovaného z Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR-SR 2007-2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…