Most: Městská policie bude mít do konce roku plný stav

03.11.2020 20:27

Městská policie bude mít do konce roku plný tabulkový stav strážníků. Po složení zkoušek odborné způsobilosti jich bude rovných sto, což je nejvíc za dobu působení městské policie v Mostě.

Most: Městská policie bude mít do konce roku plný stav
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

„Mám velkou radost, že se podařilo doplnit řady strážníků, a že o práci u naší městské policie je zájem. Vím, že práce strážníků v Mostě není jednoduchá, snažíme se proto, aby měli zaměstnanci moderní zázemí a techniku, a také důstojné finanční ohodnocení,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

K naplnění tabulkového počtu strážníků pomohlo podle ředitele městské policie více faktorů. „Zlepšili jsme komunikaci s veřejností i komunikaci s uchazeči o práci strážníka. Před dvěma lety jsme zahájili kampaň „Pracuj pro město bezpečnější“, která nám pomohla oslovit veřejnost a získat nové muže a ženy do našich řad. Ale když někdo nový přišel, někdo jiný odešel. Naštěstí se nám podařilo vyjednat s vedením města jeden z nejvyšších rizikových příplatků, takže naši strážníci mají vyšší platy než ve většině okolních měst, a už tolik neodcházejí za lepší výplatou,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Před dvěma lety schválila rada města Mostu navýšení 8 pracovních míst na pozice strážníků Městské policie Most a náborový příspěvek 20 000 Kč. Tato místa se podařilo kompletně zaplnit právě v současné době.

„Myslím, že nám v této oblasti paradoxně pomohl zásah ekonomiky koronavirovou krizí, kvůli které uchazeči vnímají práci u městské policie jako stabilní zaměstnání se slušným příjmem. Také se nám povedlo stabilizovat zaměstnance a vytvořit motivované týmy, které fungují, jak mají,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Strážníci slouží ve čtyřsměnném provozu. Vždy jsou k dispozici minimálně 3 dvoučlenné motohlídky ve vozech tak, aby byl zajištěn včasný dojezd na tísňová volání na linku 156. „Reagujeme na počet oznámení a se současným počtem oznámení je nezbytné mít minimálně 3 - 4 motohlídky, abychom stihli dojet včas tam, kde nás lidé potřebují,“ uvedl ředitel městské policie.

Motohlídky a pěší hlídky jsou v terénu po celou 12 hodinovou směnu. Na služebnu chodí strážníci pouze na půlhodinovou přestávku na jídlo a oddech. Strážníci, kteří vykonávají pěší hlídkovou činnost, působí nejčastěji v sociálně vyloučených lokalitách, na sídlištích a v centru. Motohlídky pak po celém městě.

„Díky novým strážníkům budeme moct posílit pěší hlídkovou činnost v ulicích. Lidé nám často vyčítají, že se strážníci projíždějí v autech, že pěší hlídky vidí jen minimálně nebo je nevidí v noci, ale není to pravda. Na každé směně je vždy zajištěna pěší hlídka, po celých 24 hodin, v každém počasí. Jen nemohou být samozřejmě všude. Všechny ostatní lokality pak projíždějí motohlídky a provádějí hlídkovou činnost z vozidla – mezi jednotlivými výjezdy na tísňovou linku. Motohlídky udělají několikanásobně víc práce než pěší. Ale rozumím občanům, že chtějí potkávat strážníky v ulicích a pěší hlídky posílíme,“ vysvětlil ředitel Městské policie Most.

Strážníci - pochůzkáři a členové motohlídky jsou základní, nejdůležitější a nejpočetnější složkou městské policie. Na operačním středisku slouží operátoři kamerového systému, kteří obsluhují městský kamerový dohledový systém, a operační pracovník, který přijímá oznámení od občanů na linku 156. Na základě oznámení pak koordinuje práci strážníků a motohlídek v terénu. U městské police je dále například dopravní skupina, která řeší parkování, odtahy a dopravu obecně. Preventisté se zaměřují na prevenci kriminality a sociálně patologických jevů a přednášejí ve školách nebo dohlížejí na bezpečnost dětí na přechodech. V současné době v ulicích v Mostě strážníkům vypomáhá 14 asistentů prevence kriminality a 14 pracovnic školní dohledové služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…