Most: Nové časy, nové cesty…

16.11.2021 9:15

Charita Most úspěšně zrealizovala česko-německý projekt „Pokračování přeshraniční spolupráce po pandemii“ s podtextem „Nové časy-nové cesty“.

Most: Nové časy, nové cesty…
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Zahájen byl 16. září  mezinárodním setkáním v Mostě za účasti zastoupení města Marienberg i tamní partnerské ZŠ Vévody Heinricha a vedení Německého červeného kříže okresního svazu Bautzen, při němž nám velmi pěkně zahráli a zazpívali žáci a učitelé ZUŠ F.L. Gassmanna a německé delegace po konstruktivní pracovní části m.j. navštívili Mostecké muzeum. 

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
V říjnovém vydání úředního listu partnerského města Marienbergu „Der Herzog“ vyšel o celé akci obšírný článek, který je současně pozvánkou proč město Most turisticky navštívit. 

V říjnu měl projekt pokračování s Lidovou solidaritou Freiberg a Vesnickým muzeem Gahlenz ve Freibergu, kde jsme si v tamním divadle Tivoli mj. připomněli  vzájemná institucionální výročí a naplánováním akcí pro rok 2022 oslavili čtrnáctileté partnerství s Lidovou solidaritou a patnáctileté partnerství s Vesnickým muzeem Gahlenz.

Zakončen byl projekt 11. listopadu na německé straně oslavou dvaceti let partnerství s Červeným křížem Bautzen, která se uskutečnila v pěkném Centru ochrany přírody „Hornolužická pahorkatina“ s německo-českým informačním a setkávacím centrem v obci Neukirch. Zde jsme se dověděli o velmi zajímavých projektech mezi oběma našimi zeměmi, které podporuje Německo-Český fond budoucnosti. V rámci programu jsme také zhlédli rozsáhlou výstavu tamní tradiční keramiky a navštívili společenství „Mladí zdravotníci“, kteří pod odborným vedením předvedli své dovednosti.

Celá akce byla připravována v době naprostého epidemického útlumu, ale v Mostecké charitě jsme chtěli vidět světlo na konci tunelu, což se podařilo.

Při dodržení všech hygienických omezení a s tím v průběhu času spojených změn došel náš „projekt hrdina“ do úspěšného konce a sledovaný cíl daleko překročil. Pět německých partnerů se k pokračování vzájemných kontaktů ihned  přihlásilo a dohodnuty byly konkrétní partnerské plány na rok 2022 v jejichž rámci se mohou těšit děti a vychovatelé z charitních klubů na zábavně-vzdělávací výlety do německé části Krušných hor, zaměstnanci i dobrovolníci z charitních zařízení na odborné exkurze do Saska a Horní Lužice a přátelé z Německého červeného kříže Bautzen, místní skupiny Neukirch pro nás ke dvacátému výročí partnerství zorganizovali věcnou a oděvní sbírku do které se zapojily i některé tamní obchodní domy, jejíž výsledek významně obohatí letošní Vánoce v charitních zařízeních v Mostě, Litvínově-Janově, v Oseku a Duchcově. Charita Most nabídla všem též pěknou reciprocitu u nás.

Projekt je finančně podpořen Česko-Německým fondem budoucnosti.

Text: Brigita Janovská
Foto: Radek Chmel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…