Most: Nové časy, nové cesty…

16.11.2021 9:15

Charita Most úspěšně zrealizovala česko-německý projekt „Pokračování přeshraniční spolupráce po pandemii“ s podtextem „Nové časy-nové cesty“.

Most: Nové časy, nové cesty…
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Zahájen byl 16. září  mezinárodním setkáním v Mostě za účasti zastoupení města Marienberg i tamní partnerské ZŠ Vévody Heinricha a vedení Německého červeného kříže okresního svazu Bautzen, při němž nám velmi pěkně zahráli a zazpívali žáci a učitelé ZUŠ F.L. Gassmanna a německé delegace po konstruktivní pracovní části m.j. navštívili Mostecké muzeum. 

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
V říjnovém vydání úředního listu partnerského města Marienbergu „Der Herzog“ vyšel o celé akci obšírný článek, který je současně pozvánkou proč město Most turisticky navštívit. 

V říjnu měl projekt pokračování s Lidovou solidaritou Freiberg a Vesnickým muzeem Gahlenz ve Freibergu, kde jsme si v tamním divadle Tivoli mj. připomněli  vzájemná institucionální výročí a naplánováním akcí pro rok 2022 oslavili čtrnáctileté partnerství s Lidovou solidaritou a patnáctileté partnerství s Vesnickým muzeem Gahlenz.

Zakončen byl projekt 11. listopadu na německé straně oslavou dvaceti let partnerství s Červeným křížem Bautzen, která se uskutečnila v pěkném Centru ochrany přírody „Hornolužická pahorkatina“ s německo-českým informačním a setkávacím centrem v obci Neukirch. Zde jsme se dověděli o velmi zajímavých projektech mezi oběma našimi zeměmi, které podporuje Německo-Český fond budoucnosti. V rámci programu jsme také zhlédli rozsáhlou výstavu tamní tradiční keramiky a navštívili společenství „Mladí zdravotníci“, kteří pod odborným vedením předvedli své dovednosti.

Celá akce byla připravována v době naprostého epidemického útlumu, ale v Mostecké charitě jsme chtěli vidět světlo na konci tunelu, což se podařilo.

Při dodržení všech hygienických omezení a s tím v průběhu času spojených změn došel náš „projekt hrdina“ do úspěšného konce a sledovaný cíl daleko překročil. Pět německých partnerů se k pokračování vzájemných kontaktů ihned  přihlásilo a dohodnuty byly konkrétní partnerské plány na rok 2022 v jejichž rámci se mohou těšit děti a vychovatelé z charitních klubů na zábavně-vzdělávací výlety do německé části Krušných hor, zaměstnanci i dobrovolníci z charitních zařízení na odborné exkurze do Saska a Horní Lužice a přátelé z Německého červeného kříže Bautzen, místní skupiny Neukirch pro nás ke dvacátému výročí partnerství zorganizovali věcnou a oděvní sbírku do které se zapojily i některé tamní obchodní domy, jejíž výsledek významně obohatí letošní Vánoce v charitních zařízeních v Mostě, Litvínově-Janově, v Oseku a Duchcově. Charita Most nabídla všem též pěknou reciprocitu u nás.

Projekt je finančně podpořen Česko-Německým fondem budoucnosti.

Text: Brigita Janovská
Foto: Radek Chmel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…