Most: Studenti Podkrušnohorského gymnázia hromadně darovali krev v nemocnici

07.03.2016 17:06

Studenti maturitního ročníku Podkrušnohorského gymnázia zavítali ve čtvrtek 3. března na mostecké pracoviště Transfuzního oddělení Krajské zdravotní, aby se stali novými dárci krve. Rozšířili tak současný registr mostecké transfuzní stanice, který čítá zhruba 3,5 tisíce dárců krve.

Most: Studenti Podkrušnohorského gymnázia hromadně darovali krev v nemocnici
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

„Krok studentů vítáme. Současný registr se tak rozrostl o nové mladé dárce, které budeme mít v registru až do jejich pětašedesáti let, tedy do věku, kdy může člověk darovat krev. Nejen pro mosteckou nemocnici to má velký význam, jelikož spotřeba darované krve rok od roku stoupá. Důvodem je více úrazů se ztrátou krve a onkologicky nemocných pacientů v posledních letech. Jen v mostecké nemocnici měsíčně vydá transfuzní oddělení v průměru tři sta krevních jednotek, což je zhruba 132 tisíc mililitrů krve,“ uvedla zástupkyně primářky Eliška Vyskočilová.

S nápadem uspořádat hromadné darování krve mezi vrstevníky přišel student Václav Bočan. „Sám jsem již krev daroval, když jsem zjistil, že dárcovství krve je stále velmi potřebné. Shánět nové dárce mezi svými spolužáky mi přišlo jako dobrá cesta, jak registr rozšířit. Tím, že daruji krev, nejenže pomohu zachránit lidský život, ale také to přináší zdravotní benefity pro mě samotného. Při každém odběru musím absolvovat lékařské vyšetření, takže mám pod kontrolou svůj zdravotní stav,“ vysvětlil Václav Bočan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …