Most: Zahraniční studentky se vrací

19.02.2018 10:02

Na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální, zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole se pravidelně vzdělávají zahraniční studenti, kteří do naší republiky a do města Mostu přijíždí v rámci Hostitelského programu AFS.

Most: Zahraniční studentky se vrací
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

První studentku Beatriz z Chile přijala škola před čtyřmi roky. Sudovala v 1. ročníku oboru Pedagogické lyceum. Po ročním pobytu v Mostě se vrátila na svoji střední školu do Chile a po maturitní zkoušce studuje na univerzitě obor Eko-turismus. Po čtyřech letech přijela naši školu navštívit a setkala se s většinou pedagogů, kteří ji učili. Také se zúčastnila setkání své bývalé třídy, jejíž studenti jsou nyní vysokoškoláci.

Beatriz, na co nejvíce vzpomínáte? „Na vodácký a lyžařský kurz, které nejsou součástí vzdělávání v Chile, ale také na hodiny českého jazyka“.

Beatriz s vyučujícím TEV

Ve školním roce 2016/2017 v hostitelské rodině pobývala Japonka Ayako. Chodila do 3. ročníku pedagogického lycea. Tato studentka přerušila středoškolské studium v Japonsku obor Architektura. „Přiletěla jsem na víkend, moje bývalá třída má maturitní ples. V Japonsku maturitní plesy nemáme. Vrátila jsem se po roce, abych mohla být opět součástí své třídy a získala šerpu maturanta. Je to mimořádný zážitek, mám velkou radost“. Ayako vzpomíná na volejbalové turnaje, cyklický a vodácký kurz, cestování po Evropě a všechny přátele, které zde získala.

V tomto školním roce se v 1. ročníku oboru Pedagogické lyceum vzdělává Thajka jménem Muk. V rámci Dne jazyků na základních školách představila thajský jazyk a kulturu své země žákům 9. tříd. Nejvíce se líbil thajský tanec, který ukázala na přání žáků.

Přítomnost zahraničních studentů vždy obohatí žáky a studenty školy nejenom jazykově. Žáci školy mají příležitost konverzovat v cizích jazycích o věcech každodenního života. Naopak naši žáci jsou pro zahraniční studenty dobrými průvodci českého jazyka a naší kulturou.

Máte-li zájem hostit zahraničního studenta na období třech, pěti nebo deseti měsíců můžete se obrátit přímo na národní kancelář AFS či informace vyhledat na www.afs.cz.

PaedDr. Soňa Valušková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…