Náchod: Kladské pomezí míří do nové turistické sezóny

18.03.2023 18:05 | Tisková zpráva

Zima utekla jako voda, a my už vyhlížíme jaro a společně s ním také začátek nové turistické sezóny. Na jaké novinky se v Kladském pomezí můžete těšit?

Náchod: Kladské pomezí míří do nové turistické sezóny
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Bezpochyby největším lákadlem bude procházka po revitalizovaném náchodském Zámeckém kopci. Obnoveny byly cestičky, vytvořeny nové lávky, schodiště a odpočinkové zóny, ze kterých se otevírají zcela nové výhledy. Vysázeny byly nové rostliny, ovocné sady, ale také lipová alej „Schaumburg-Lippe" pojmenovaná po posledních šlechtických majitelích náchodského zámku. Už se nemůžeme dočkat, až se vše zazelená a rozkvete.

Po celkové rekonstrukci se 26. března otevírá Wenkeův dům, ve kterém sídlí Městské muzeum v Jaroměři. Objekt byl vybudován na začátku 20. století podle návrhu architekta Josefa Gočára jako obchodní dům a patří se mezi přední díla české moderní architektury. Nyní se návštěvníci mohou těšit na novou expozici, která přibližuje jeho historii i příběh obchodnické rodiny Wenke. Součástí je také edukační dílna a úniková hra pro děti.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Kulturní nadšence pozveme do Umělecké kolonie Bastion IV v Josefově. Najdete zde ateliéry umělců, galerie, ale také půjčovnu „divokol". Konají se tu výstavy, koncerty, filmové kluby, dílny, trhy a mnoho dalších akcí. Příznivci nekonvenčního umění si přijdou na své v Galerii výtvarného umění v Náchodě, která rozšířila své prostory o novou galerii Malá ve Španielově pasáži.

Na toulkách naším regionem byste neměli vynechat ani návštěvu dvou objektů ve správě Muzea Náchodska, které se po rozsáhlých rekonstrukcích otevřely již v loňském roce. Jedná se o pevnost Dobrošov s pěchotními sruby, podzemními chodbami a novým návštěvnickým centrem s interaktivními prvky. Druhým místem je Čapkův mlýn - Stará papírna v Hronově. Uvnitř najdete expozici věnovanou dětství sourozenců Čapkových, kteří tu trávili prázdniny u svých prarodičů. Později je zdejší prostředí inspirovalo i v jejich tvorbě, především v pohádkách Karla Čapka.

Mnoho dalších novinek a tipů na výlety bude představeno na dubnové konferenci Léto v Kladském pomezí, která se tradičně pořádá k zahájení turistické sezóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…