Nákeřští vysadili lípu svobody a uctili padlé v 1. světové válce

09.09.2018 20:06

Obyvatelé Nákří na Českobudějovicku vysadili v sobotu 8. září pamětní lípu k 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky a položili věnec k pomníku padlých v 1. světové válce. Tímto aktem se současně symbolicky rozloučili se starostou Pavlem Božovským, který se po osmadvaceti letech ve funkci rozhodl už znovu do obecního zastupitelstva nekandidovat.

Nákeřští vysadili lípu svobody a uctili padlé v 1. světové válce
Foto: jihoceskyvenkov.cz
Popisek: Nákří

„První lípu svobody vysadili naši spoluobčané na počest samostatné republiky 1. května 1919 ve Velkém Nákří a pod její kořeny vložili skleněnou láhev s pamětním spisem, který jménem obecního zastupitelstva napsal učitel František Mašek. Druhou vysadili v roce 1923 v parčíku, který o rok dříve zřídili spolu s pomníkem padlých v 1. světové válce v letech 1914 – 1918 vedle kostela,“ připomněl Božovský. Slavnostního vysazování se zúčastnila přibližně čtvrtina obyvatel obce.

Po krátké připomínce událostí podzimu 1918 starosta vložil do kořenů nové lípy svobody schránku se současnými dokumenty o obci a sadu platných mincí. „Nechybí ani aktuální informace o Jaderné elektrárně Temelín Skupiny ČEZ jako nejvýznamnějším partnerovi obce. Mimochodem, také tuto lípu jsme pořídili z příspěvku elektrárny. Schránku nám bezplatně vyrobila firma C plastik z nedalekých Mydlovar,“ doplnil Božovský a vyzval k udržení tradic výsadby lip svobody v budoucnu. Místo pro další stromy se prý určitě najde.

„Dnešní lípu jsme umístili přibližně 30 metrů od lípy, kterou jsme zde vysadili k 80. výročí vzniku republiky před 20 lety a asi 10 metrů od lípy svobody, kterou vysadili naši předchůdci v roce 1919. Jak jste si určitě všimli, tak v dalším rohu tohoto prostoru je místo pro další lípu. Třeba k 120. výročí republiky,“ řekl starosta.

Kořenový val následně obyvatelé Nákří společně zasypali. Následovala státní hymna v podání Hany Mikolášové, položení věnce k pomníku padlých a pak společné posezení účastníků spojené s pohoštěním v místní hospodě. Za osmadvacet let práce v čele obce Pavlu Božovskému poděkoval starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Nákří Roman Mlynář, který mu při této příležitosti předal pamětní medaili.

Obec Nákří leží v rovinaté, rybníky protkané krajině cirka 10 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou. V současné době zde žije 225 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob