Návrh rozpočtu České Lípy na rok 2018 zveřejněn, dojde i na divadlo

26.11.2017 19:04

Příjmy ve výši 694,9 milionů korun, výdaje 1,068 milionů korun, to je naplánovaný rozpočet města Česká Lípa pro rok 2018. Ten byl zveřejněn na úřední desce, aby se s ním mohla seznámit veřejnost a doplnit ev. své návrhy, poté bude 13. prosince projednán zastupiteli.

Návrh rozpočtu České Lípy na rok 2018 zveřejněn, dojde i na divadlo
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Jedná se o ambiciózní rozpočet, který počítá s investičními výdaji 413 milionů korun, s doplacením dvou úvěrů, a přestože je schodkový, může si ho město, díky své výborné finanční kondici, bez problémů dovolit.

„Město má z minulých let naspořeno dostatečné množství finančních prostředků tak, abychom takto navržený rozpočet bez problémů zvládli, přitom ještě doplatíme dva úvěry z minulosti, což znamená, že do roku 2019 vstoupíme bez jediného dluhu,“ říká starostka Romana Žatecká.

Největší položkou, která tvoří více jak polovinu rozpočtu, jsou provozní výdaje nutné na zabezpečení chodu města, příspěvkových organizací, městského úřadu a na dotace a dary poskytované z rozpočtu města.

Druhou největší položku v návrhu tvoří výrazné investice, které město bude hradit ze svých zdrojů a z dotačních prostředků. Některé investiční projekty již byly zahájeny, jiné jsou zcela nové.

Konečně nadešel čas rekonstrukce Jiráskova divadla, návrh rozpočtu i rozpočtový výhled počítají s jeho rozsáhlou přestavbou a stane se z něho moderní, divadelní scéna. Půjde-li vše podle plánu, mohla by být sezona 2020, 2021 již zahájena v nových prostorách.

„Otvíráme další dlouhá léta neřešenou ostudu města – divadlo se tu slibuje téměř dvacet let a my už s tím konečně pohneme,“ uvedla Romana Žatecká.

Mezi další navrhované investiční akce patří např. výstavba venkovního bazénu, vodovodu v Častolovicích, pokračování revitalizace sídliště Špičák a příprava plánu revitalizace sídliště Holý vrch, rozsáhlá oprava ZŠ Jižní, chodníky z výstupiště na vlakovém nádraží, dostavění kolumbária, dokončení rekonstrukce obytného domu v Komenského ulici, 3D prolézačka v lanovém centru v Dubici, rekonstrukce ulice Pod Špičákem, rekonstrukce křižovatky v ulici Českých bratří atd.

„Tyto výrazné investice si můžeme dovolit, máme dostatek finančních zdrojů, a přestože hodláme v příštím roce masivně investovat, zůstane na účtech města dostatečné množství financí, aby si žilo i v dalších letech bez potíží,“ poznamenal místostarosta Juraj Raninec.

Jak jsme již zmínili, návrh rozpočtu počítá se splacením dvou úvěrů, které si město vzalo v minulosti, doplatky činí 91 milionů korun za BD Lada (úvěr je splatný v roce 2025) a 87 milionů za rekonstrukci Sportareálu (úvěr z roku 2008, splatný 2023). Důvod, proč město oba úvěry splatí dříve je prozaický – od podzimu začaly dynamicky růst úrokové sazby u úvěrů, zatímco vklady jsou úročeny zanedbatelně.

„Chceme se chovat jako dobří hospodáři, předčasným splacením úvěrů ušetříme při současném vývoji úrokové sazby průměrně kolem tří milionů korun ročně. Návrh rozpočtu města, který nyní předkládáme veřejnosti, je sice ambiciózní, ale našetřili jsme si a stále si držíme velké finanční rezervy do dalších let,“ dodala starostka města.

Návrh rozpočtu ZDE.

Střednědobý výhled rozpočtu ZDE.

Připomínky k návrhu rozpočtu mohou podávat i občané, a to písemně na podatelnu Městského úřadu Česká Lípa, náměstí TGM 1, 470 01 Česká Lípa nebo e-mailem na adresu rozpocet@mucl.cz  do 15 hodin dne 11. 12. 2017. Dále pak ústně na zasedání zastupitelstva dne 13. 12. 2017, které bude rozpočet projednávat a schvalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…