Nejlepší odpad v Chrudimi: žádný nebo tříděný

15.02.2016 16:04

Město Chrudim připravuje v rámci nové koncepce odpadového hospodářství i větší osvětu. Jejím cílem je motivovat veřejnost k nižší produkci či výrazně lepšímu třídění odpadů. V případě velkého úspěchu může tato osvěta přinést i nižší poplatky za komunální odpad.

Nejlepší odpad v Chrudimi: žádný nebo tříděný
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Někdy stačí velmi málo a zpracování odpadů může být mnohonásobně efektivnější. V Chrudimi máme například 92 nádob na papír či 179 nádob na sklo. Mnohdy ale v rámci svozu odpadu najdeme v zaplněném kontejneru o objemu 1 100 litrů pouhých dvacet kilogramů papíru. Vozit vzduch celý systém nakládání s odpady velmi prodražuje. Přitom stačí například velkou krabici roztrhat. Někdy jen sešlápnutí nestačí a krabice opět nabyde na objemu. Pak se zdá kontejner plný a lidé tak navíc odkládají odpad v okolí separačních hnízd,“ upozorňuje místostarosta Roman Málek.

Na základě přání veřejnosti jsou v současné době i prověřovány různé možnosti diferenciace ceny za svoz komunálního odpadu v přímé souvislosti s jeho objemem.

„Ze zahraniční už známe první zkušenosti Göteborgu, kde je nedaleko naše spřátelené město Partille. Systém není úplně jednoduchý, ale je potřeba začít pracovat co nejdříve. Okolo roku 2025 bude problém s likvidací komunálního odpadu, neboť již nebude možné přímo skládkovat. A náklady na likvidaci odpadu bude muset někdo zaplatit, proto když vytřídíme maximum, ušetříme neuvěřitelné množství peněz. Jen ilustračně – kdybychom využívali spalovnu kupříkladu za tři miliardy a měla si zaplatit provoz a odpisy za třicet let, může likvidace tuny odpadu vycházet na tisíce korun,“ uzavírá Málek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…