Nepomuk: Vracíme Zelené Hoře hrdost

21.08.2015 15:28

Po mariánské soše se obnovy dočká také nejdůležitější prvek kostela - hlavní oltář. Cesta za jeho obnovou začíná na státní svátek 28. října zájezdem do německého Ebrachu.

Nepomuk: Vracíme Zelené Hoře hrdost
Foto: wikipedia
Popisek: Nepomuk.

Je to již přes 870 let, kdy v červnu 1145 přišli do zdejšího kraje první cisterciáčtí mniši z bavorského Ebrachu, aby tu založili jeden z nejhonosnějších klášterů naší země. Nedlouho poté vyzdvihují na kopci v místech, ze kterých požehnal zemi svatý Vojtěch, skromný kostelík. Začíná se psát historie významného místa českých dějin, Zelené Hory. Ta, sužovaná mnoha osudy, na rozdíl od kláštera dosud stojí. V letošním roce se do ní vrátila při významné inaugurační slavnosti socha Zelenohorské madony, úsilí v obnově genia loci však nesmí polevit a proto vzápětí začínají práce na hlavním oltáři. Ten je nejdůležitější částí liturgického prostoru a vždy zobrazuje hlavní symboliku daného místa. Určí tvář zelenohorského kostela na celá desetiletí či staletí.

Návrh nového oltáře od Václava Česáka plně vychází z toho předchozího

To, co jedny lidské ruce nechaly zpustnout, musí jiné ruce vrátit zpět. 28. října 2015 proto posuneme společně slavnou historii Zelené Hory zase o kousek dále. Vydáme se přímo do míst, kde vše začalo, do kláštera v Ebrachu, abychom požehnali "základnímu kameni" nového oltáře, který nám bude předán darem od mnichů z tamního kláštera.

Návrh nového oltáře od Václava Česáka plně vychází z toho předchozího. Bude však zhotoven ze zrcadlového nerezu, který umožňuje odraz původní vnitřní architektury kostela a navozuje pocit vzhledu z minulosti do budoucnosti. Kromě nerezu bude oltář vybaven také třemi druhy barevného skla - zeleného, červeného a žlutého. Vše má svou symboliku, zelené sklo bude například představovat vzpomínku na zázrak spojený s kázáním svatého Vojtěcha. Výška oltáře bude zhruba 5 metrů a každý, kdo do kostela vejde, se v něm symbolicky zjeví. Získání financí k jeho obnově nebude opět jednoduchou záležitostí a bude tentokrát potřeba příspěvků z řad veřejnosti. Jména větších dárců přitom budou zvěčněna přímo na oltáři.

Plán zájezdu:
středa 28. října 2015
Odjezd: 5:45 z Nepomuku
Návrat: kolem 22:00 zpět do Nepomuku

Program zahrnuje:

1) Návštěvu barokní slévárny Lenz & Jahn v Norimberku se čtyři staletí trvající tradicí, která v roce 2015 odlila sochu Zelenohorské Panny Marie a v minulosti realizovala celou řadu významných zakázek.

2) Návštěvu historického jádra města Norimberk se vztahem ke Karlu IV. a Albrechtu Dürerovi v čele s císařským hradem.

3) Návštěvu kláštera Ebrach, mši svatou slouženou Páterem Vítězslavem Holým a prohlídku klášterního konventu, muzea dějin kláštera a unikátní barokní schodišťové haly.

Cena zájezdu 800 Kč (zahrnuje dopravu zájezdovým autobusem, průvodce, vstupné do barokní dílny Lenz & Jahn v Norimberku a vstupné do Kláštera Ebrach).

Podrobnosti a přihlášky, zaplacení zájezdu: zajišťuje informační centrum Nepomuk a Páter Vítězslav Holý. Rezervace je platná po uhrazení ceny zájezdu.
Organizuje: Mikroregion Nepomucko
Bližší informace na tel. 604 442 409
Kapacita zájezdu tentokrát omezena na pouhých 50 míst!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…