Nová pamětní deska připomíná měsíční pobyt zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda v Olomouci

25.09.2016 14:34

Pamětní deska na stěně kavárny Opera od pátku připomíná zhruba měsíční pobyt zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda v Olomouci.

Nová pamětní deska připomíná měsíční pobyt zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda v Olomouci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Odhalení pamětní desky z dílny akademického sochaře Bohumila Teplého se zúčastnila také paní Natascha Grilj, kulturní rada Velvyslanectví Rakouské republiky a ředitelka Rakouského kulturního fóra, a pan Jan Sechter, velvyslanec České republiky v Rakousku.

„Když třicetiletý Sigmund Freud, v té době už docent, pobýval v roce 1886 na vojenském cvičení v Olomouci, velkou radost z toho neměl. Musel přerušit vědeckou práci a věnovat se tomu, čemu sám říkal hraní na vojáky. Jediné, co ho na tomto pobytu těšilo, byla právě kavárna Hirsch, dnešní Opera. Právě proto jsme se rozhodli, že si stěna této kavárny pamětní desku zaslouží,“ uvedl primátor Antonín Staněk před odhalením desky s bustou významného rakouského vědce s moravskými kořeny. „Víme, že o Sigmunda Freuda je stále zájem, stále vznikají různé spolky, které se zabývají i jeho životem, a tak věříme, že tímto krokem oslovíme i potenciální další turisty, kteří zatím o Olomouci neslyšeli a nebyli u nás,“ dodal primátor.

S paní kulturní radovou Nataschou Grilj a českým velvyslancem v Rakousku panem Janem Sechterem předtím hovořil o společných prvcích dějin a kultury Olomouce a rakouských zemí. „Sigmund Freud patří ke společnému kulturnímu dědictví, stejně jako třeba Mozart nebo Mahler, jejichž tvorba a život jsou rovněž s krásným městem Olomouc spojeny,“ uvedla paní Grilj.

„Spolupráce na hledání podkladů pro Freudův olomoucký pobyt sblížila vaše a rakouské vědce a přinesla další, dosud neznámé kamínky do mozaiky vzájemných vztahů a společných dějin,“ doplnil velvyslanec Jan Sechter a připomněl, že na stejné bázi spolupráce badatelů z Vlastivědného muzea Olomouc a z Vídně stojí i připravovaná výstava k výročí smrti císaře Františka Josefa I., který byl roku 1848 uveden na trůn právě v Olomouci.

Ještě před setkáním u pamětní desky zástupkyně rakouského velvyslanectví pozitivně ohodnotila výuku němčiny v Olomouci. „Vím, že zde je velmi dobrá katedra germanistiky a také výborná rakouská knihovna a rakouské kulturní centrum,“ řekla a zdůraznila, že někdejší pokles zájmu studentů o němčinu je už minulostí. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…