Nové Město na Moravě: Nová parkovací místa v Tyršově ulici budou stát 9 milionů

22.02.2020 7:34

Na stále větší počet aut v ulicích Nového Města reagovalo zastupitelstvo v roce 2017 schválením několika konkrétních opatření.

Nové Město na Moravě: Nová parkovací místa v Tyršově ulici budou stát 9 milionů
Foto: wikipedia
Popisek: Náměstí v Novém Městě na Moravě.

Kromě vybudování nových parkovacích míst u kulturního domu a druhé základky to bylo také schválení projektu, který měl vytvořit 52 stání v Tyršově ulici. Protože se ale jednalo o radikální zásah do podoby ulice, nechalo vedení města v zimě 2017 vyhlásit mezi lidmi anketu, která měla jasně ukázat, zda o nová parkovací místa mají lidé zájem. Hlasování se zúčastnily stovky lidí a výsledky byly jednoznačně pro. V létě téhož roku se uskutečnila veřejná debata o nové podobě ulice. I tehdy se v kulturním domě sešly desítky lidí. Hovořilo se především o tom, co lidi v ulici trápí. Zda v ulici omezit rychlost, jestli je vhodné vybudovat na silnici zpomalovací retardéry, jak moc při rekonstrukci chodníku zasahovat do zeleně. Lidé se také báli toho, že parkující automobily zhorší kvalitu ovzduší v okolí jejich domů. „Je samozřejmě naším cílem, aby nedošlo na obavy těch lidí, kteří se bojí toho, že budou žít jako na parkovišti. Nyní, když známe výsledky ankety, můžeme projekt upravit a zahrnout také všechny připomínky,“ řekl tehdy starosta Michal Šmarda.

Auta budou stát kolmo na vozovku v místě, kde je dnes chodník. Ten se proto posune a celá ulice se tak rozšíří zhruba o pět metrů. Na zbývající části vozovky se také bude měnit povrch a nové bude i veřejné osvětlení. „Úpravy zeleně jsme konzultovali se spolkem Lipa, který dohlíží na městskou zeleň. Snažili jsme se při plánování být co nejšetrnější, některé stromy ale budou muset jít pryč,“ dodává Kubík. Pokáceny tak budou například kulovité javory, které stojí podél současného chodníku. Za každý pokácený strom bude vysazen nový a počítá se také s keřovou výsadbou.

Rekonstrukce se týká úseku od červeného věžáku po křižovatku s ulicí Malou. Práce začne 1. června a naváže na stavbu Sportovní haly, která vzniká opodál. Z organizačních důvodů je totiž nutné počkat, až bude hala hotova. Tyršova ulice je klíčovou příjezdovou trasou k hale a její rozkopání by stavbu haly enormně zkomplikovalo. „Omlouváme se lidem, kteří v okolí žijí, za zátěž, kterou jim obě stavby působí, ale opravdu není možné udělat to jinak,“ dodává Kubík. Ulice navíc bude muset být po dobu stavby uzavřena. Hotovo by mělo být 6. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…