Nový Bor: Hodiny na kostele Nanebevzetí Panny Marie dostanou nový stroj

22.05.2021 12:47

Na tři měsíce se odmlčí hodiny na věži kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru. Firma Ing. Ivana Šmerdy, která se specializuje na opravy věžních hodin a jiných starožitných mechanismů, začala začátkem týdne demontovat hodinový stroj a nahradí jej zcela novým, plně elektrizovaným. Za revitalizaci město Nový Bor zaplatí 140 tisíc korun.

Nový Bor: Hodiny na kostele Nanebevzetí Panny Marie dostanou nový stroj
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Hodiny byly v posledních letech často poruchové, proto jsme se rozhodli o výměnu hodinového stroje.  Přítomnost věžních hodin ke koloritu města neodmyslitelně patří,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Původní hodinový stroj s automatickým natahováním pochází ze 70. let minulého století. Skládá ze tří částí. V levé části se nachází bicí stroj, který odbíjí čtvrthodiny, na pravé straně pak druhý bicí stroj odbíjí celé hodiny. Uprostřed je „jící stroj“, který ukazuje čas.

Nově ho nahradí elektronicky řízený hodinový stroj, který je doplněný o další funkce. Kromě absolutní přesnosti na všech cifernících bude například automaticky přecházet na zimní a letní čas, automaticky se bude i spínat osvětlení ciferníků. Pokud dojde k výpadku elektrického proudu, hodiny se po obnovení dodávky samy nastaví na správný čas. Stroj bude mít rovněž ochranu proti zkratu, síťovému rušení a proti poruchám způsobeným atmosférickou elektřinou.

„Práce, které obnáší demontáž hodinových ručiček i samotného stroje a následnou výrobu a instalaci nového stroje, by měly být hotové v průběhu letošního července,“ doplnila Magdaléna Riedelová, správce památek města na novoborském městském úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…