Nový Bor: Město opět reklamuje akáty na náměstí Míru

30.05.2019 11:11

Město Nový Bor již podruhé reklamuje čtrnáct akátů, které byly vysazené na nám. Míru v rámci jeho předloňské kompletní rekonstrukce.

Nový Bor: Město opět reklamuje akáty na náměstí Míru
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Žádá jejich výměnu po sdružení firem SaM, a.s. a ZEPS, s. r. o. které mělo celou revitalizaci centra za 24 milionu korun na starosti včetně mobiliáře a zeleně.

Nový Bor poprvé reklamoval uschlé stromy za 61 tisíc korun loni na jaře, na základě uznané reklamace je o loňském listopadu nahradily nové. „Bohužel ani nyní stav stromů neodpovídá ročnímu období. Jsme s jejich stavem nespokojení, protože měly být jedním z výrazných prvků na náměstí,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Podle vedoucí technického oddělení, odpadů a zeleně na novoborské radnici Zdeňky Schreibové byly akáty vhodně zvolenou dřevinou. „Rostou téměř všude. Na druhé straně náměstí je máme také a prospívají dobře. Problém nejspíš bude v sazenicích,“ řekla Zdeňka Schreibová.

Zahradnice sice stávající akáty výrazně zkrátila ve snaze podpořit jejich vyrašení, ale po vzájemné dohodě města a zhotovitele se počátkem července vysadí nové. „Nechceme, aby tam místo košťat byla ostříhaná košťata, proto se nové stromy přivezou v kontejnerech a vysadí se rovnou zelené,“ řekl Jaromír Dvořák.

Vedle stromořadí akátů, které lemuje prostor před základní školou, jsou v každém ze čtyř rohů středové plochy vysazené vzrostlé sakury za necelých 20 tisíc korun. Péči o zeleň musí podle smlouvy zajistit sdružení firem po dva roky od předání stavby. Rekultivační a udržovací práce zahrnují například pravidelné odplevelení, řezy stromů nebo zálivku podle potřeby, a to včetně zimního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…